Reflectie Heb jezelf liefopen aandacht

Patañjali schrijft in de Yoga Sutra’s :”Yoga is het stilleggen van de wervelingen van de geest “. En waarom doen we dat: zodat we helder inzicht krijgen in wie we zijn en wat we te doen hebben. Yoga beoefenen we door het 8-voudige pad te bewandelen. Eén van die paden is Niyama, dit zijn leefregels naar binnen toe, aanwijzingen om de onrust in de geest te verwijderen. Samtosha, tevredenheid en Tapah, zelfdiscipline zijn zulke aanwijzingen maar ook Sauca. Sauca betekent zuiverheid. Het zuiveren van denken, handelen en spreken, met als vuistregel dat alles wat onrust in de geest brengt, onzuiver is. Hoe kunnen we het denken zuiveren, het handelen zuiveren, het spreken zuiveren? Om te beginnen door niet langer negatief te denken, want dat brengt onrust. En dan met name negatief te denken over onszelf. Begin met jezelf lief te hebben. Door de innerlijke criticus niet langer aan het woord te laten. Die criticus die onszelf steeds opnieuw becommentarieert: wat stom van mij, ik kan dat niet, ik moet beter mijn best doen, ik heb lelijke rimpels, ik ben te dik, te dun, mijn haar zit stom, ik ben niet zo slim als zij, enz. enz. Het is nooit goed genoeg. Begin die criticus eens op te merken en kijk eens of je kan zijn met wie je bent in Samtosha; in tevredenheid. Ben je erg negatief dan zegt Patañjali, oefen het tegenovergestelde. Denk positief, geef je zelf regelmatig complimentjes zodat je uiteindelijk uitkomt op de middenweg. Daar waar je in tevredenheid bent met wie je bent, in Samtosha. In realisatie dat we allemaal onbeholpen zijn, we weten gewoonweg niet wat de toekomst brengt, alles is onzeker. Met mededogen voor onze eigen onbeholpenheid worden we zacht naar onszelf toe. Deze innerlijke compassie maakt het denken zuiver, vrij van onrust dat er steeds weer iets moet gebeuren of veranderen, dat we nooit goed genoeg zijn zoals we zijn.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

Reflectie Sauca; Zuiverheidacceptatie

We vasten om te ontdekken hoe vast we zitten in ons denken en doen. Maar bovenal is vasten een manier om lichaam en geest te reinigen. Vrij te maken, te zuiveren van gifstoffen en onrust. In deze tijd van het jaar waarin er schaarste is na de winter en het voorjaar op de stoep staat, is het een goed moment om te vasten, je lichaam te reinigen, net zoals je nu met een grote voorjaarsschoonmaak het hele huis reinigt voor een frisse start van het jaar. En dat allemaal om de geest te kalmeren, zodat we helder inzicht krijgen in wie we zijn en wat we te doen hebben. Dat is Yoga. Patañjali geeft ons in de Yoga Sutra’s aanwijzingen hoe we de wervelingen van de geest kunnen stilleggen. Hij geeft ons naast het advies om Samtosha, tevredenheid en Tapah, zelfdiscipline ook Sauca te beoefenen, dat zuiverheid betekent. Het zuiveren van ons denken, handelen en spreken. Met als vuistregel, dat alles wat je denkt, doet of zegt wat onrust in de geest te weeg brengt onzuiver is. Als ik suiker eet, dat wekt dat een verlangen in mij op naar meer. Dat geeft onrust en is dus onzuiver. Als ik jaloers ben op iemand dan maakt dat mijn geest onrustig. Hebzucht, jaloezie, begeerte, angsten en fobieën geven onrust. Bij het beoefenen van Sauca, het zuiveren van lichaam en geest, waarbij de adem de verbinding is tussen die twee, kan de adem ingezet worden. Een zuivere adem is het ademen van verse, frisse lucht. In- en uitademen door de neus zodat de lucht verwarmt en gereinigd wordt door de neushaartjes. De lange, rustige uitademing en de adem diep in de onderbuik, bekkenbodem en onderrug (onderste ademruimte) geeft een zuivere, vrije adem en een kalme geest. Door nu een klank te laten klinken in de yogahouding verlengen we bewust de uitademing. Bovendien is klank trilling die resoneert in ons lichaam en ruimte maakt zodat we de adem nog dieper in het lichaam kunnen ontvangen. De Oe-klank maakt de onderste ademruimte vrij, de ee-klank het maaggebied en de flanken, de Aa-klank en de Eu-klank de borst en de ie-klank de nek. Door een klank of een mantra te laten klinken bundelen we de aandacht en kalmeert de geest. De klank der klanken, de mantra der mantra’s is de mantra AUM. De A die trilt in de borst, de U(spreek uit -oe) in de onderste ademruimte, de M in de mond tot op de lippen, zodat het hele lichaam resoneert en alle klanken uitgesproken worden in deze ene klank.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

Gong- en  Klankschaal concert gong san

Maandag  14 maart 2022  UITVERKOCHT

Maandag  4 april  2022      UITVERKOCHT

Maandag 9 mei  2022        UITVERKOCHT

Alexandra begint het concert met een Yoga Nidra zodat het lichaam en de geest diep ontspannen en ontvankelijk zijn voor de klankreis. Klank is niets anders dan trilling net zoals ons lichaam en onze geest. Die klanken, trillingen resoneren in ons zodat er op energetisch, emotioneel, mentaal en fysiek niveau er van alles aangeraakt en in beweging gezet wordt. Dit geeft een diepe ontspanning en een gevoel van heelheid.

Locatie: Yoga bij San

Litslaan 3 te Santpoort-Zuid

Tijd:  19.30 – 21.00 uur

Kosten: € 20,00 graag contant en gepast te voldoen

Aanmelden via de mail: info@yogabijsan.nl  Inschrijving gaat op volgorde van binnenkomst. Geef je snel op , er is beperkt plaats (maximaal 6 personen).

Eventueel meenemen: een deken, kussen ed. Er zijn matten.  

Afzeggen kan tot 2 dagen voor de geplande datum, daarna worden de kosten in rekening gebracht.

 

************************************************************************************************************************************

Oudere berichten »