Reflectie:   De middelste ademruimtesolar plexus

De onderste ademruimte is onze basis van waaruit de adem naar beneden ons verbindt met de aarde en de adem omhoog ons verbindt met de wereld en de kosmos. Een zogenaamde verticale adembeweging tussen de onderste en de bovenste ademruimte, waarbij de middelste ademruimte het kruispunt is. Want van daaruit is er ook een horizontale adembeweging die de verbinding tussen buiten en binnen tot stand brengt. De middelste ademruimte is het gebied rondom het middenrif, die hele ribbenring die gevormd wordt door aan de voorzijde de ribbendriehoek, de flanken aan weerszijden en de ribben aan de rugzijde. Met in de ribbendriehoek daar wat naar binnen de zonnevlecht die fungeert als een antenne naar de buitenwereld. Als die ribbenring slap is zie je dat de ribbendriehoek klein en naar binnen getrokken is, de rug wat rond, wat vaak het geval is bij introversie. Bij extraversie staat de ribbendriehoek ver open en de rugzijde rondom de nierstreek onder spanning. In beide gevallen is de ribbenring niet vrij wat een grote belemmering vormt voor een vrije beweging van het middenrif. Ook het klemmen van de armen bij stress belemmert die vrije beweging van het middenrif. Het middenrif is de grootste ademspier in het lichaam. Het is een koepelvormige spierplaat die vastzit aan het borstbeen, de ribben en de lendenwervels en snijdt de romp doormidden. Bij de inademing spant het middenrif aan, de koepel vlakt af, als een paraplu die opent, de ribbenring zet uit, de longen worden gevuld. Bij de uitademing ontspant het middenrif in zijn originele koepelvorm, de ribbenring komt terug, de longen leeg. Het is dus van groot belang dat de ribbenring vrij is en er balans is in ons contact met binnen en buiten. De natuurlijke adembeweging kan dan zijn weg vinden in ons lichaam om ons optimaal te vitaliseren.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

Reflectie:   De basisopen hart

De adem in de onderste ademruimte, de ruimte tussen de onderbuik, onderrug en bekkenbodem, is een energie die ons verbindt met de aarde, waarin we geborgenheid, warmte en draagkracht ervaren. Deze Yin energie vormt een stabiele basis voor het lichaam, de adem en de geest. Net zoals een boom goed moet wortelen voordat hij kan groeien en uitreiken naar de kosmos, zo dienen wij ook goed te ‘wortelen’, zodat wij ons kunnen ontplooien en vanuit die stabiele basis uit kunnen reiken naar de wereld om ons heen. Pas als we goed ‘geworteld’ zijn in die onderste ademruimte kunnen we de Yang energie omhoog ontwikkelen die ons vitaliseert en ons verbindt met de totaliteit. Vanuit de onderste ademruimte loopt de energie dan naar de middelste ademruimte, de ruimte rondom het middenrif, die begrensd wordt door de ribbenring:  de ribbendriehoek aan de voorzijde, de flanken aan de zijkant, de ribben aan de rugzijde. Die ribbenring komt in beweging als we de bron van de adem vanuit ons centrum(Hara) laten ontstaan, vanuit ons zwaartepunt, het midden van de onderste ademruimte. Samenvallen met je zwaartepunt, meegaan met de zwaartekracht naar beneden, zijn allemaal aanwijzingen om de adem te stabiliseren in de onderste ademruimte, onze verbinding met de aarde, zodat van daaruit de adembeweging zich kan voortzetten omhoog in het lichaam.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

Reflectie:   Hara; het centrumadempunt

Als we de adem in de onderste ademruimte kunnen ervaren dan komen we thuis in onszelf en wordt het stil in ons. We vallen dan samen met het zwaartepunt van ons lichaam. Het zwaartepunt bevindt zich precies in het midden van de onderste ademruimte, het midden van de onderbuik, bekkenbodem, onderrug en middenrif. Dit energetisch centrum wordt ook wel Hara genoemd. Het ligt drie vingerbreedtes onder de navel, zo’n twee vingerbreedtes naar binnen. Als we samenvallen met het zwaartepunt in het lichaam en de adem kan pulseren vanuit dat centrum tot in de hele onderste ademruimte dan zijn we in balans. Op het moment dat we stress ervaren dan verschuift het zwaartepunt naar boven in het lichaam, de adem schuift mee en zijn we uit balans. Door nu telkens de aandacht in Hara te laten zijn, zijn we in balans. En kunnen we de kracht ervaren vanuit dit centrum en tegelijkertijd de kwetsbaarheid. Kracht is nooit zonder kwetsbaarheid, kwetsbaarheid nooit zonder kracht. Durven we kwetsbaar te zijn zodat onze kracht zich kan manifesteren? Durven we kracht te tonen met ruimte voor onze kwetsbaarheid?

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

Oudere berichten »