Reflectie:  Veiligheid en flexibiliteit in tijden van Coronaeerste chakra

In deze tijd waarin de grond onder onze voeten is weggemaaid is het van belang dat we vastigheid in onszelf kunnen ervaren. Dat we geaard blijven in onszelf, ons veilig blijven voelen in onszelf. Eerste chakra is bij uitstek het gebied van veiligheid en onze verbinding met de aarde. Eerste chakra is het energiecentrum dat rondom de stuit ligt met de uitstraling naar de achterkant van de benen en de hielen. Door eerste chakra oefeningen te doen zoals bijvoorbeeld vooroverbuigingen waarbij de benen en hamstrings aangesproken worden, maar ook ademoefeningen waarin de buik betrokken wordt bij de adem blijven we stevig geaard in onszelf. Bovendien kalmeert de adem diep in de onderbuik de geest. We worden rustig en ontwikkelen vertrouwen. Tegelijkertijd wordt er in deze tijd enorm veel flexibiliteit en creativiteit van ons gevraagd. Dit is het gebied van tweede chakra: dit bevindt zich rondom het heiligbeen met de uitstraling naar de liezen, de binnenkant van de benen en de voeten. Heupopeners, spreidstand/zit, maar ook overgave kan ons helpen dit gebied te openen zodat we meer souplesse ervaren in lichaam en geest. Het element water hoort bij tweede chakra, water dat stroomt zoals het stroomt, zoals het leven. Door tweede chakra oefeningen kunnen we soepel meestromen, zodat we ruimte hebben voor creativiteit om ons moeiteloos te voegen naar het leven zoals zich dat aandient.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

*********************************************************************************************************************************

Reflectie:   Yoga Sutra’s in tijden van Coronaroze-bloem-groeien-op-de-weg-van-het-barstasfalt

In deze tijd waarin de vaste grond onder onze voeten is weggemaaid door het Coronavirus geven de Yoga Sutra’s van Patañjali ons houvast. Alleen al de hele praktische aanwijzingen over de uitvoering van de yogahoudingen (asana’s). Wat we op de mat beoefenen, dat nemen we mee in ons dagelijkse leven. Laat het je behulpzaam zijn in het leven van alledag. Nu meer dan ooit.

Patañjali schrijft: 2.46: “vast en aangenaam is de houding” 2.47: “door ontspande inspanning en door één te worden met het eindeloze” 2.48: “hierdoor ongevoelig voor uitersten”.

Jogchum Dijkstra licht toe: “De houding is gebaseerd op ontspande inspanning. Op de krachtsinspanning die je nodig hebt om in een bepaalde houding te komen, volgt de ontspanning van de gebruikte spieren, terwijl je toch in de houding blijft. Door veel te oefenen leer je zelfs in moeilijke houdingen lang en ontspannen te verblijven. Deze techniek heeft het voordeel dat de lichaamsspieren wel gebruikt, maar niet overbelast worden. Je laat je lichaam niet gaan, je houdt het stevig bij elkaar. Je lichaam ontspant zich zonder dat het moe wordt of in slaap valt. Het wordt rustig en stil en is toch volop aanwezig. Zo bereik je lichamelijke vastheid van de houding. Geestelijke vastheid bereik je door één te worden met het eindeloze. Het éénworden gaat vooraf aan het éénzijn.( In mijn woorden: door heel bewust aanwezig te zijn, te voelen en te ervaren zonder daar op in te grijpen, het te láten, zodat je samenvalt met dat wat is). Zijn lichaam en geest stil geworden, dan kan je geest zich naar binnen richten en mediteren. Je bent dan niet meer gevoelig voor uitersten. Hitte en kou, regen en droogte, pijn en plezier, welvaart en armoede en alle uitersten laten je onberoerd. Je lichaam en geest zijn evenwichtig. Ze trekken zich niets meer aan van de omgeving en van de omstandigheden, al zijn deze nog zo bedreigend of geruststellend.” M.a.w. Blijf oefenen!

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

*********************************************************************************************************************************

Reflectie:   “Vast en aangenaam is de houding”(sutra 2.46)meditatie in de natuur

Als we willen en kunnen in balans brengen in de yogahouding dan is de houding vast en aangenaam. Als we vanuit wilskracht oefenen, dan verharden en verkrampen we. En dan maakt het niet uit of je jezelf wrikt en wringt in de houding om maar te voldoen aan dat beeld dat je van de houding hebt of dat je oefent vanuit een terughouden om maar niet het ongemak te hoeven ervaren, in beide gevallen oefen je vanuit ‘ik wil’. En kom je niet bij die beschikbare ruimte die er is, bij de mogelijkheden die er zijn. Waar het om gaat in de houding is dat je precies dat punt opzoekt waar het net begint te schuren, waar het net wat ongemakkelijk wordt. Dus niet te ver, maar wel ver genoeg. En op dat moment van ongemak, het te laten. Je er niet mee te bemoeien. Te ontspannen in die inspanning. En dat is precies de aanwijzing die Patanjali ons geeft in de Yoga Sutra’s: (sutra 2.46 )   “Vast en aangenaam is de houding” , dus vast, niet slap en aangenaam, niet overbelast. En hoe doen we dat? Hij vervolgt dan met (sutra 2.47) “door ontspande inspanning…” Dus door wakker en helder aanwezig in het lichaam te zijn, zonder je mee te laten sleuren in het ongemak of gemak, zonder de aandacht te vernauwen, maar een stille getuige te zijn die achter die waterval van sensaties zit, sensaties, die komen en gaan, maar bovenal plaatsvinden in jou. En dat vraagt een bepaalde mate van overgave. Vertrouwen. Als tegenovergestelde van angst. Vanuit angst ontstaat die ‘ik wil’. Die denkt angst te kunnen bezweren door alles te organiseren, te regelen en te begrijpen. De uitnodiging is dan ook om je over te geven aan dat schuren, en het volledig te aanvaarden, met een diep vertrouwen dat het lichaam je wel vertelt. Maar daarvoor is het nodig om in die open aandacht te verblijven, waarin alles plaats kan vinden. Ontspan in de inspanning. Geef je over aan de stroom des levens met al die bijbehorende gemakken en ongemakken.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

*********************************************************************************************************************************

Oudere berichten »