Onze onderrug en bovenrug werken als twee communicerende vaten, ze beïnvloeden elkaar. Maar of we nu de onderrug of bovenrug willen mobiliseren, waar het om gaat is de buiten liggende bewegingsspieren te ontspannen zodat de dieper gelegen houdingsspieren actief worden. Een kenmerk van bewegingsspieren is dat ze na inspanning moe worden, ze dienen te herstellen. Als we de bewegingsspieren van onze rug inzetten om ons lichaam te dragen, dus als houdingsspieren inzetten, dan is er continue aanspanning en geen herstel. De spieren raken overbelast, worden stroef, stijf en de rug krom. Kenmerk van houdingsspieren is dat ze niet moe worden, ze kunnen ons lichaam moeiteloos dragen, en dat geeft stabiliteit en lichtheid in de houding. De houdingspieren bevinden zich langs en door de hele wervelkolom, maar ook de dieper gelegen bekkenbodem-, buik en rugspieren, vormen samen met het hele middenrif de ‘inner tube’, in yoga taal de uddiyana en mula bandha, een geheel van houdingsspieren. Als de inner tube actief is en ons draagt is er ruimte voor een diepe buikadem. De adem die ons thuis laat zijn in onszelf, ons stabiel laat voelen, goed geaard. En tegelijkertijd een moeiteloosheid en lichtheid in de houding die ruimte geeft voor het beoefenen van maitri (vriendelijkheid bij geluk) en karuna.
Terugkomend op sutra 1.33 uit Yoga Sutra’s van Patañjali:
“Maitri -karuna-mudita-upeksanam sukha-dukha-punya-apunya-visayanam bhavanatas-citta-prasadanam“ komen we bij karuna.
Karuna wordt vertaald als medelijden, spijt. Patañjali vraagt ons medelijden bij pijn op te roepen. Iyengar vertaald het als : mededogen bij lijden. M.a.w. het cultiveren van mededogen jegens mensen die lijden, het ontwikkelen van compassie. Compassie geeft ons het inzicht dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, we lijden allemaal aan het leven. Door in te zien dat alles vergankelijk is, terwijl we ons hechten. Bovendien hebben we geen intrinsiek bestaan, we zijn allemaal afhankelijk van elkaar. Niet afgescheiden. Laat de geest sereen worden door maitri en karuna te beoefenen.
Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.
*********************************************************************************************************************************