Reflectie Karunacompassie

Onze onderrug en bovenrug werken als twee communicerende vaten, ze beïnvloeden elkaar. Maar of we nu de onderrug of bovenrug willen mobiliseren, waar het om gaat is de buiten liggende bewegingsspieren te ontspannen zodat de dieper gelegen houdingsspieren actief worden. Een kenmerk van bewegingsspieren is dat ze na inspanning moe worden, ze dienen te herstellen. Als we de bewegingsspieren van onze rug inzetten om ons lichaam te dragen, dus als houdingsspieren inzetten, dan is er continue aanspanning en geen herstel. De spieren raken overbelast, worden stroef, stijf en de rug krom. Kenmerk van houdingsspieren is dat ze niet moe worden, ze kunnen ons lichaam moeiteloos dragen, en dat geeft stabiliteit en lichtheid in de houding. De houdingspieren bevinden zich langs en door de hele wervelkolom, maar ook de dieper gelegen bekkenbodem-, buik en rugspieren, vormen samen met het hele middenrif de ‘inner tube’, in yoga taal de uddiyana en mula bandha, een geheel van houdingsspieren. Als de inner tube actief is en ons draagt is er ruimte voor een diepe buikadem. De adem die ons thuis laat zijn in onszelf, ons stabiel laat voelen, goed geaard. En tegelijkertijd een moeiteloosheid en lichtheid in de houding die ruimte geeft voor het beoefenen van maitri (vriendelijkheid bij geluk) en karuna.

Terugkomend op sutra 1.33 uit Yoga Sutra’s van Patañjali:

Maitri -karuna-mudita-upeksanam sukha-dukha-punya-apunya-visayanam bhavanatas-citta-prasadanam“ komen we bij karuna.

Karuna wordt vertaald als medelijden, spijt. Patañjali vraagt ons medelijden bij pijn op te roepen. Iyengar vertaald het als : mededogen bij lijden. M.a.w. het cultiveren van mededogen jegens mensen die lijden, het ontwikkelen van compassie. Compassie geeft ons het inzicht dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, we lijden allemaal aan het leven. Door in te zien dat alles vergankelijk is, terwijl we ons hechten.   Bovendien hebben we geen intrinsiek bestaan, we zijn allemaal afhankelijk van elkaar. Niet afgescheiden. Laat de geest sereen worden door maitri en karuna te beoefenen.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

*********************************************************************************************************************************

STILTE DAG   zondag 3 november  10.30 – 16.30 uurMist

 

 “Als je het contact met de innerlijke stilte in jezelf verliest, verlies je het contact met jezelf”. Eckhart Tolle

Een hele dag doorbrengen in stilte met ondersteuning van yoga, een wandeling in de Kennemer Duinen, een gongbad met aansluitend een lange meditatie geeft een intense ontmoeting met jezelf. Door de drukte de drukte te laten ontstaat er verbinding. Je ontwikkelt het onderscheidingsvermogen: wat is waar, wat is niet waar, wie ben ik en wat heb ik te doen. Maskers en rollen worden helder en je kunt afleggen wat niet langer nodig is. Er ontstaat een gevoel van eenheid, éénzijn met al, niet langer afgescheiden.

De yoga is gericht op het aanraken van onze innerlijk stilte, waar we niet altijd zo gemakkelijk bij kunnen. De vegetarische lunch in stilte raakt onze zintuigen en vervult ons, de wandeling in de natuur is een stiltemeditatie in beweging die ons uiteindelijk leidt naar de afsluiting met de gong. De gong brengt ons voorbij het denken, laat ons trillen in onze oertrilling, de trilling van het leven. In de meditatie verdiept deze trilling zich, verdiept de stilte zich. Zodat we mee kunnen stromen en het leven kunnen dragen zoals het zich aandient. Ontspannen, heel, in verbinding, ga je naar huis.

Locatie: Yoga bij San te Santpoort-Zuid.  Kosten: € 65,00. Inclusief vegetarische lunch. Er is plaats voor maximaal 6 personen.

Inschrijven via info@yogabijsan.nl.

 

*****************************************************************************************************************************************

Reflectie Achteroverbuigingkameel-300x300

Oefen vanuit het hart, niet vanuit het hoofd. Patanjali adviseert ons Maitri te beoefenen: vriendelijkheid bij geluk oproepen. Opdat de geest sereen wordt en het hart kan openen. Het hart is de toegangspoort tot het Zelf. Fysiek betekent dat achteroverbuigingen maken zodat de borststreek zich kan openen. De borststreek is vierde chakra gebied: gebied van onvoorwaardelijke liefde, mededogen en vreugde. We zien dat als onze bovenrug krom is, we niet bij vreugde kunnen komen. We kunnen dan op een stripje gaan liggen om dit gebied wat meer te openen. Maar die kromme, gespannen bovenrug komt vaak uit een gespannen onderrug. De wervelkolom in de onderrug heeft een natuurlijke holling. Als de onderrug in het staan of zitten afgevlakt wordt, het bekken naar voren gebracht dan zetten we de onderrug-, de bil- en de bovenbeenspieren continu onder spanning. De bovenrug compenseert die beweging door rond te worden, de nek moet compenseren met een knik. Kortom: spanning in de hele rug t/m de nek. Het is dus zaak de onderrug te ontspannen voordat we een achteroverbuiging gaan maken.

Tegelijkertijd dienen we de dragende delen te activeren, namelijk de bekkenbodem(mula bandha) en het middenrif(uddiyana bandha). Dat doen we door tonus te brengen in de voorkant van de bekkenbodem en de ribboog in te nemen. De buitenliggende bewegingsspieren ontspannen, de dieper gelegen houdingspieren actief. Vanuit deze rechte, mobiele rug kunnen we ons overgeven aan achteroverbuigingen. Kunnen we vreugde ervaren zonder het contact met de aarde te verliezen.

 

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

*********************************************************************************************************************************

Oudere berichten »