Reflectie: Stilstaan
“Yoga is het wervelen stilleggen van de geest”( sutra 1.2) “dan is het ziende thuis in zichzelf” (sutra 1.3). Uit: Yoga Sutra’s van Patañjali. Wat betekent dat in het dagelijkse leven, het wervelen stilleggen van de geest.
Na derde chakra oefeningen gedaan te hebben in de les, kwamen er reacties als: ik voel me energiek, helder en wakker. In de avondlessen werd er gesproken van energie die ons niet meteen in slaap doet vallen, wat we wel verwachten na een yogales. Wat bij sommigen naar voren kwam is dat men over het algemeen goed inslaapt maar dan later wakker wordt en niet meer de slaap kan vatten. De geest is aan het malen, draait in rondjes, houdt ons wakker. Er kwamen allerlei tips als: even wat lezen, ademoefeningen doen, bodyscan doen, dromen herinneren enz. enz. Alles om maar die wervelende geest tot rust te brengen zodat we kunnen slapen, kunnen herstellen. Maar in feite zijn we al te laat: de geest is s ‘nachts onrustig als de geest overdag onvoldoende heeft kunnen ‘rusten’. De nacht is een vervolg of een afspiegeling van de dag die daar aan vooraf gaat. Een betere tip is dan ook om overdag bewust die momenten te pakken, die er toch al zijn, die momenten van even stilstaan en naar binnen gaan, zodat de geest kalmeert. Bijvoorbeeld in de rij voor de kassa, in de file, bij het koffieapparaat, enz. enz. Momenten waarop we letterlijk even stilstaan en dan ook bewust naar binnen kunnen gaan. Door bewust te voelen; waar voel ik het contact met de ondergrond, waar voel ik spanning/ontspanning in het lichaam, waar voel ik de adembeweging; zonder ingrijpen, zonder te verbeteren of te veranderen, alleen maar waarnemen hoe het ervoor staat gunnen we de geest een moment van rust, van herstel. Zit je even uit het raam te staren, pak dan niet meteen je mobiel maar gebruik die momenten om naar binnen te gaan en te voelen. Om letterlijk tot stilstand te komen. Zodat de geest kalmeert en s‘nachts kan rusten.
“Ik sta stil…en dat is een hele vooruitgang” Bertolt Brecht.
Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.
************************************************************************************************************************************************
Reflectie: Agni en het vuur van derde chakra
Derde chakra ligt ter hoogte van de lendenwervels, tussen het heiligbeen en de borstwervels en heeft een energetische uitstraling recht naar voren en opzij door de flanken. Deze energie, deze adem recht naar voren en opzij is de samana vayu die letterlijk samentrekkende wind betekent. Deze heeft een transformerende kwaliteit. In derde chakra gebied heeft de mens zich opgericht en zich letterlijk tegenover de natuur geplaatst. Er is een ik-besef ontstaan: ik en de rest van de wereld, het ego. Het ego dat graag analyseert, dat graag op een logische wijze structuur aanbrengt. Deze analytische kwaliteit is eenzelfde als de transformerende kwaliteit van de samana vayu , maar ook van het element vuur. Het vuur dat in ons brandt om ons doel te verwezenlijken, om dat te manifesteren wat wij hier te doen hebben. Maar als het vuur van onze ambitie, of onze passie te hard brandt dan branden we op. Als het te zacht brandt dan worden we onder gesneeuwd, zijn we onzichtbaar. Het is dus zaak het vuur op een goed peil te brengen en te behouden. Maar niet alleen op psychologisch gebied is vuur van belang, ook op fysiologisch gebied, want dat is het vuur van de spijsvertering. De maagstreek bevindt zich in derde chakra gebied, hier vindt de transformatie plaatst van voedsel. In de ayurveda wordt die transformatie ook wel agni genoemd. Evenwichtig agni is essentieel voor de spijsvertering en dus voor gezondheid. Is agni verstoort, met als gevolg een onvolledige vertering dan leidt dat tot ama. Ama zijn toxines in het lichaam die de oorzaak zijn van vele ziekten. Er zijn een aantal algemene richtlijnen in de ayurveda voor een gezonde spijsvertering, bijvoorbeeld bepaalde voedselcombinaties, maar ook hoe je eet en wanneer, en over de bereiding van voedsel. Bovendien heeft ieder van ons haar/zijn eigen constitutie (dosha’s) en kan een ayurvedisch arts je advies geven om gericht op jouw constitutie een levensstijl en dieet te volgen. Derde chakra oefeningen ondersteunen deze samentrekkende energie en laten het vuur evenwichtig in ons branden, wat onze fysieke en psychische gezondheid ten goede komt.
Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.
************************************************************************************************************************************************
Reflectie: Krishnamurti over angst
Dat geest en lichaam niet te scheiden zijn toont zich duidelijk in de chakra’s. In tweede chakra, het gebied van genot en angst, van overgave en beheersing, manifesteert zich in het lichaam als flexibiliteit en stijfheid. Zijn we erg angstig, onzeker en gehecht dan willen we duurzaamheid geven aan ons leven, door ons vast te klampen aan aannames of overtuigingen (religie, spiritualiteit). In het lichaam zie je dan weinig flexibiliteit in de heupen, liezen, enkels en tenen. (“open toes, open mind”). Angst, dat ons vastzet, is een interessant thema en Krishnamurti heeft hier het volgende over geschreven:
Rechtstreeks contact met angst Lichamelijke angst is een feit. Je kent dat, als je opeens tegenover een slang of een wild dier staat voel je instinctief angst, dat is een normale, gezonde, natuurlijke angst. Het is eigenlijk geen angst, het is de behoefte jezelf te beschermen. Maar psychische zelfbescherming- dat wil zeggen, de behoefte altijd zeker te zijn- veroorzaakt angst. Een menselijke geest die erop uit is altijd zeker te zijn is een levenloze geest, want in het leven bestaat geen zekerheid, geen duurzaamheid….Als je rechtsreeks in contact komt met angst reageren je zenuwen en al wat daarmee samenhangt. Dan, als je geest niet langer op de vlucht gaat via woorden of via welke activiteit dan ook, is er geen scheiding meer tussen de waarnemer en dat wat als angst wordt waargenomen. Alleen een geest die op de vlucht gaat brengt zo’n scheiding teweeg tussen zichzelf en de angst. Maar als er sprake is van rechtstreeks contact met angst is er geen waarnemer, is er niets dat zegt: ‘ik ben bang’. Zodra je dus rechtstreeks in contact staat met het leven, met wat dan ook, is er geen verdeeldheid en het is juist die verdeeldheid die wedijver, eerzucht en angst doet ontstaan. Belangrijk is dus niet ‘hoe je vrij van angst moet worden’. Als je uit bent op een manier, een methode, een systeem om van je angst af te komen, zul je ten eeuwigen dagen in de angst verstrikt blijven. Maar als je inziet wat angst is, wat alleen kan gebeuren als je er rechtsreeks mee in contact staat, zoals je rechtstreeks in contact staat met je honger of de dreiging je baan te verliezen, dan doe je iets. En alleen dan zul je merken dat alle angst ophoudt- en dan bedoelen we ook echt alle angst, niet alleen een bepaalde vorm van angst.( uit: Krishnamurti ‘van dag tot dag’).
Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.
************************************************************************************************************************************************