ReflectieUddiyana Bandhauddiyana-bandha

Bandha betekent letterlijk afsluiting, slot of begrenzing. We hebben drie hoofd bandha’s: Mula Bandha , de onderste bandha is de bekkenbodem, specifieker gezegd het perineum, de begrenzing van de buikholte aan de onderzijde. Uddiyana Bandha, de middelste bandha is het middenrif, de verbinding tussen buik- en borstholte. Jalandara Bandha, de bovenste bandha is de keel, de begrenzing aan de bovenkant van de borstholte. Alledrie de bandha’s te samen uitgevoerd heet Maha Bandha of Tri Bandha. De bandha’s geven het lichaam stevigheid en opgerichtheid en ondersteunen de yogahoudingen. Maar belangrijker nog, de bandha’s zorgen voor het behoud van prana (levensenergie). Ze sluiten als het ware het lichaam af voor het ‘lekken’ van prana.

Uddiyana Bandha is tevens een krachtige pranayama (ademoefening) om de energie omhoog te brengen van derde naar vierde chakra. Om prana door de sushumna (middelste energiekanaal door de wervelkolom) omhoog te laten stromen, van derde naar vierde chakra. Derde chakra is het domein van het ego, van ik wil. Vierde chakra is het domein van het hart, van onvoorwaardelijke liefde. Van derde naar vierde is een lastige overgang want het ego wil niet overstegen worden, wil niet ‘egoloos’ worden. Het ego richt zich liever op de materiële zaken, op de eerste twee chakra’s waarin het ego telkens bevestigt wordt. Als het ego overstegen kan worden om in vierde chakra onvoorwaardelijke liefde en vrede te vinden dan komen we in balans. Van daar uit is het eenvoudig doorstromen naar de bovenste drie chakra’s waar we spiritualiteit vinden. Dit alles te samen geeft ons een gevoel van heelheid, éénzijn, dan kunnen we de totaliteit van ons mens-zijn ervaren.

Uddiyana Bandha als krachtige ademoefening wordt altijd samen met Jalandara Bandha uitgevoerd met een lege maag en onder deskundige begeleiding.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

************************************************************************************************************************************************



ReflectieDerde chakra, het ego beheersen en besturen.cha3

Fysiek bevind zich het derde chakra ter hoogte van de lendenwervels met de uitstraling naar de flanken en recht naar voren. De ogen geven focus, de knieën brengen je recht op je doel af. Psychologisch gezien gaat derde chakra over het ego, over IK WIL. Metaforisch dier van derde chakra is de ram. De ram valt aan, recht op zijn doel af. Hij ramt met zijn kop, dat symbool staat voor alle problemen die opgelost worden vanuit het hoofd. Ambitie dat je regelrecht op je doel af laat gaan. Dat is een kwaliteit en tegelijkertijd een valkuil: pas achteraf kijk je achterom om te zien wat je hebt aangericht, pas dan spreekt het geweten, het domein van vierde chakra.

De yantra (de verbeelding) van derde chakra heeft in het midden een driehoek met de punt naar beneden: derde chakra, het ego, het IK WIL richt zich naar de onderste twee chakra’s, naar de materie. In deze tijd laat zich dat heel duidelijk zien in de hoeveelheid kookprogramma’s en kookboeken die er op de markt zijn. De wellicht obsessieve interesse in voedsel, terwijl wij hier in het westen allemaal voldoende te eten hebben laat zien hoe het ego meer en meer wil. Het vereist inspanning om de driehoek als het ware met de punt naar boven te richten, naar de bovenste chakra’s, waar de ander in beeld komt, naar liefde en spiritualiteit. cha 4Dat word mooi vorm gegeven in de yantra van vierde chakra waarin beide driehoeken over elkaar heen gelegd zijn: hier is vrede, harmonie. Het chakra van het hart.

De driehoek met de punt naar boven is tevens het symbool van vuur. Het vuur in onszelf aanzetten, de hitte van discipline die we nodig hebben om in balans te komen. Discipline die van binnen uit komt en niet van buitenaf is opgelegd. Discipline om de wil te beheersen en te besturen. Vasten is daar een hele mooie oefening voor. Eén dag in de week vasten is een geweldige training van de wil, van het ego.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

************************************************************************************************************************************************

Reflectie Manipura Chakra; Derde chakrathird-chakra

Derde chakra bevindt zich ter hoogte van de lendenwervels en de overgang naar de borstwervels, met de uitstraling naar de flanken en recht naar voren, de zonnevlecht, de maagstreek. In dit gebied heeft de mens zich opgericht, is er een ik-besef ontstaan: ik ten opzichte van de natuur, ik ten opzichte van de rest van de wereld. In 1e en 2e chakra zijn we meer verwant aan de dieren, is ons perspectief gericht op onze noden: veiligheid, voedsel en voortplanting. In 3e chakra zijn we meer mens. Onze handen kwamen vrij. Er is een vermoeden dat rond die tijd dat de mens zich oprichtte de mens beheersing kreeg over vuur. Vuur is het element van 3e chakra, vuur is weer wat subtieler dan de elementen aarde en water van 1e en 2e chakra. Vuur heeft een energetische kracht naar boven, terwijl aarde en water naar beneden gericht zijn. Vuur heeft een transformerende, analytische kwaliteit. Als je een stuk hout in het vuur legt, dan valt dat uiteen in as. Die analytische kwaliteit hoort bij 3e chakra: de drie-eenheid: analyse, structuur en logica; het logisch analyseren van de structuur.

Gevoelsorgaan zijn de ogen, zij geven ons focus, laten ons recht op ons doel afgaan. Werkorgaan zijn de knieën en de onderbenen, zij brengen ons recht op ons doel af. Alles geplaatst in het midden: 3e chakra in het midden van de romp, de ogen in het midden van het gezicht, de knieën het midden van de benen, maar ook de ellebogen (opzij hier kom ik!) en de middelvingers horen bij 3e chakra.

3e chakra gaat over IK WIL. De wil kunnen besturen en beheersen, m.a.w. balans brengen tussen willen en kunnen. Het uniek willen zijn. Koning willen zijn. 3e chakra is een instrument om waar te maken dat wat je wilt waarmaken, om te manifesteren dat wat je te doen hebt in dit leven.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

************************************************************************************************************************************************

Oudere berichten »