ReflectieEerste en tweede chakra en de bekkenbodembekkenbodem 2

De bekkenbodem is onze fysieke basis, de ondersteuning van het lichaam, ons fundament. De bekkenbodem is een hangmatje van 3 spierlagen dat loopt van het schaambeen aan de voorkant tot aan de stuit en de zitbeenderen aan de achterkant. Bij de vrouw bevinden zich 3 kringspieren in de bekkenbodem, bij de man 2. De voorste kringspier bevindt zich rondom de urinebuis. De achterste kringspier rondom de anus. De middelste kringspier bevindt zich bij de vrouw rondom de vagina, bij de man is dat het perineum, het stukje tussen de anus en de geslachtsdelen.   Door nu alle kringspieren afzonderlijk van elkaar te kunnen beheersen (aanspannen en ontspannen) ontwikkel je een stabiele bekkenbodem die in balans is. Balans tussen stabiliteit en souplesse. Beheersing van de achterste kringspier brengt stabiliteit, verbinding met de aarde (eerste chakra), de beheersing van de middelste kringspier brengt souplesse en overgave (tweede chakra). Het diepste punt, Roe Yin, een adempunt op het midden van het perineum, ligt precies tussen eerste en tweede chakra in. Door te ademen in het diepste punt kun je zowel stabiliteit als overgave bewerkstelligen.

Plaatsing van de voeten bepaald of de gehele bekkenbodem met daarin de afzonderlijke kringspieren kunnen aanspannen en ontspannen op een gelijkmatige manier. Voeten die geopend staan geeft spanning aan de achterkant, de onderrug, de bilspieren, de achterste kringspier. Vaak is dan ook nog het bekken naar voren, waardoor de voorste kringspier heel slap is. Met als gevolg onderrug klachten, een slappe, dikke buik en onzekerheid. Hoge hakken geven ook onzekerheid. Voeten met de tenen naar binnen geplaatst geeft spanning aan de voorkant, de onderrug is dan breed. De meesten vinden deze stand aangenamer dan met de voeten geopend, want deze stand geeft ontspanning in de onderrug en de anus, daar waar we altijd spanning ervaren. Dus de voeten recht, het bekken boven de enkels, het gewicht op drie punten in de voetzool: de wortel van de grote teen, de wortel van de kleine teen en de hiel (hak) geeft de mogelijkheid de gehele bekkenbodem als ondersteunend en soepel te ervaren.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

************************************************************************************************************************************************

ReflectieMuladhara ChakraMuladhara+Chakra

Muladhara chakra, eerste chakra, wortelchakra, onze basis, ligt onderaan de wervelkolom rondom de staartbeenderen. In eerste chakra gaat het om je veilig voelen, je gezond en sterk voelen. Zeker zijn van jezelf, met beide voeten op de aarde. Je geaard voelen, thuis in jezelf.

Ieder chakra heeft een gevoelsorgaan en een werkorgaan. Een gevoelsorgaan is naar binnen gericht, een werkorgaan naar buiten gericht. Gevoelsorgaan van eerste chakra is de neus: ruiken of het ergens veilig is, ruiken of voedsel goed voor je is, ruiken aan je ontlasting of dat wat je eet goed voor je is. Wil je eerste chakra ontwikkelen ruik dan eens wat vaker bewust. Werkorgaan is de anus: de stoelgang vertelt je over je gezondheid. Kijk en ruik je ontlasting, laat het je vertellen over je gezondheid. 

Het metaforische dier wat bij eerste chakra hoort is de olifant: het zwaarste landdier met zijn vier grote poten goed geaard, symbool voor het element aarde wat bij eerste chakra hoort. De slurf is symbool voor het reukvermogen, maar staat ook voor de innerlijke kracht: hij kan met gemak een boom uit de grond trekken met zijn slurf, maar ook heel subtiel een pindanootje pakken. Wil je eerste chakra beter begrijpen bestudeer dan de olifant. Dus bewust ruiken, de olifant bestuderen, maar ook je voeten masseren of wandelen met de aandacht in de voetzolen en dan vooral in de hielen en het contact met de aarde helpen de energie in eerste chakra te laten stromen. In de yogales leren we het richten van de aandacht en de adem, laag in de buik en van daaruit richting de aarde. De Apana Vayu, de neerwaartse adem, die ons stabiel maakt, die ons kalm en rustig van geest maakt.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

************************************************************************************************************************************************

Reflectie: Chakra’s en Kosha’s.

 

chakrajpgkoshas

Begrip van de werking van de chakra’s maakt de drie-eenheid van lichaam, adem en geest heel inzichtelijk. In de yogaleer wordt gesproken van kosha’s (lichamen). We hebben 5 kosha’s waarin het ene lichaam het andere omhult. Ze zijn niet los van elkaar. Het anna maya kosha is ons voedsel lichaam, je fysieke lichaam dat door voedsel gemaakt en in stand gehouden wordt. Dit wordt omhuld door prana maya kosha, het ademlichaam, waarbij prana niet alleen de lucht is die we ademen maar ook de levensenergie. Dit wordt omhuld door mano maya kosha, het lagere denklichaam, het lichaam van gedachten en verlangens. Dit wordt omhuld door vignana maya kosha, het hogere denklichaam, het spirituele lichaam, dat wordt omhuld door ananda maya kosha, het zaligheidslichaam, het lichaam waarin oplost wat vervult is en zich hecht wat nog niet vervult is. Door ons te verdiepen in de chakraleer, wordt duidelijk dat de kosha’s, of anders gezegd, dat lichaam, adem en geest niet te scheiden zijn, dat het ene het andere omhuld.

 Een chakra is een wiel van energie waar energie in en uit kan stromen, waar informatie in en uit kan stromen. Er liggen 7 chakra’s langs de wervelkolom. Het eerste chakra ligt onderaan de wervelkolom rondom de staartbeenderen, met de uitstraling naar de achterkant van de benen en de hielen. Eerste chakra, Muladhara chakra, betekent letterlijk wortelchakra. Dit is onze basis. Ons fundament. Onze verbinding met de aarde. Net zoals een bloem eerst goed moet wortelen om te groeien en bloeien zo ook bij ons. Onze basis is de drie-eenheid veiligheid, gezondheid en kracht. Je veilig voelen, niet alleen omdat er geen oorlog is of een natuurramp, maar ook je veilig voelen in jezelf. In groepen mensen, in iedere situatie. Vertrouwen. Je veilig voelen om te kunnen ontlasten. De stoelgang vertelt je over veiligheid, maar ook over gezondheid. Hoe is de textuur, de geur, hoe vaak ontlast je per dag, op welk tijdstip, welk voedsel neem je tot je, en hoe eet je, zijn allemaal factoren die je over je gezondheid vertellen. Veiligheid en gezondheid geven innerlijke kracht. Innerlijke kracht geeft gezondheid en veiligheid. Onze basis voor ontwikkeling en ontplooiing.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

************************************************************************************************************************************************

Oudere berichten »