Reflectie:    Yoga is éénzijn. Niet twee.Namaste

Yoga is éénzijn, éénwording. Niet twee. Dat is een belangrijke realisatie: NIET TWEE. Want als er twee zijn is er conflict.Als er een is, is er harmonie, vrede. Er ontstaat twee als we ons identificeren met onze gewaarwordingen, onze gedachten, ons lichaam. Dan wordt het MIJN lichaam, MIJN gedachte, MIJN ervaring. Dan scheidt je jezelf af, zijn er twee. Ontstaat er conflict.Maar in feite zijn we één. Het is niet iets wat we hoeven te zoeken of te bereiken, het is er al. Alleen kunnen we het niet zien door versluieringen. Yoga biedt ons allerlei methodes aan om helder inzicht te krijgen, om de versluieringen weg te halen. In de Yoga Sutra’s: “Yoga is het wervelen stilleggen van de geest”( sutra 1.2) “dan is het ziende thuis in zichzelf” (sutra 1.3).

De geest kalmeren, zodat we helder kunnen zien. En dan is de adem ontvangen, diep in de onderbuik, een belangrijke sleutel . Want dat is een kalme adem en een kalme adem is een kalme geest. De adem ontvangen in de diepe onderbuik doen we o.a. door de aandacht daar te richten. Door asana’s en pranayama. Of door bindweefsel massage. Bindweefsel is het grootste zintuiglijke orgaan in het lichaam vol met sensorische zenuwbanen. Het geeft informatie door aan de hersenen over de toestand van het lichaam, de spanning of ontspanning, druk of pijn. Of je ‘goed in je vel zit’. Het geeft structuur en vorm aan je lichaam, waarbij het alles met elkaar verbindt: de huid met de rest van het lichaam, rondom de spieren en de organen, door het hele lichaam heen. Het beschermt en geeft energie door en behoudt energie. Het voert afvalstoffen af en voedingsstoffen aan. Een belangrijk weefsel dus, wat je soepel, elastisch kan houden door bindweefselmassage met (tennis)ballen. Bindweefselmassage geeft ruimte en souplesse in het lichaam, ruimte voor de adem, ruimte voor een kalme geest waarin de waarnemer samen valt met de waarneming : dan is er éénheid, éénzijn.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

************************************************************************************************************************************************

Reflectie:    Yoga: een ont-moeting met jezelf.heelheid

Yoga is een ont-moeting met jezelf. Jezelf wérkelijk ontmoeten dat betekent dat je geheel oordeelloos, verwachtingsloos en prestatieloos jezelf waarneemt. Zonder herinnering waarin we vergelijken, zonder fantasie over hoe het zou moeten zijn. Voorbij dat wat we als prettig ervaren, voorbij dat wat we als onprettig ervaren.

 In de yogahouding zoeken we de grens op omdat juist die grens laat zien hoe we daar mee omgaan, leren we een stukje van onszelf kennen, ontmoeten we onszelf. Het kan zijn dat je de neiging hebt om telkens ver over je grens heen te gaan (in de houding, in het leven) dan heb je nooit een werkelijke ontmoeting met die grens, leer je nooit die grens kennen. Het kan ook zijn dat, zodra er maar iets van ongemak te bespeuren is, je weg beweegt, ofwel fysiek ofwel in aandacht. Op die manier leer je die grens ook niet kennen. Yoga reikt methoden aan om op een zachte, toegankelijke manier de grens op te zoeken en waar te nemen, zonder dat we mee gesleurd worden in onze voorkeur of afkeer.

Door jezelf werkelijk te ont-moeten leer je helder onderscheid te maken tussen diegene die waarneemt en dat wat je waarneemt. De verwarring neemt af tussen onze waarneming en dat wat we werkelijk zijn, namelijk, de waarnemer. eze ont-moeting, deze ontwikkeling van zelfkennis geeft een gevoel van éénheid, heelheid. En dat is het doel van yoga.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

************************************************************************************************************************************************

 

 Yoga in de duinen.Yoga in de duinen , meditatie, en de stilte van de natuur, de frisse lucht, de vogels, de herten, dragen allen bij tot innerlijke rust.

 

Yoga in de duinen gaat weer van start!!!!!

De eerste bijeenkomst is zaterdag 20 mei van 7.30 – 8.45 uur.

We ontmoeten elkaar bij ingang Bleek en Berg van de Kennemer Duinen (Bij hockeyclub HBS, Bergweg, Bloemendaal)

Je kunt komen wanneer je maar wilt, iedereen is welkom.

Als je per keer betaald zijn de kosten € 11,00 contant te voldoen voor aanvang les,

je kunt ook een 5 ritten kaart kopen met korting voor € 50,00.

Voor wie wil:   na de les gaan we zwemmen in de Oosterplas. Brr, lekker fris!

 

Mocht je geïnteresseerd zijn laat het me weten, dan zet ik je in de whattsapp groep die je op de hoogte houdt van het wel of niet doorgaan van de les i.v.m. de weersomstandigheden.

Ik heb er weer zin in!

 

******************************************************************************************************************************************

 
 
Oudere berichten »