Reflectie:  Aanvaarding: achteroverleunen in het leven.bloem

 

Ruim 4 dagen in een Sesshin (zenretraite) met heel veel zitten (mediteren) van ’s ochtends 6 tot ’s avonds 10 uur heeft mij doen vertragen. En in aandacht gebracht. Door stil te zijn en te worden keerde ik naar binnen en kon ik aandachtig waarnemen wat al mijn neigingen en gewoonten zijn. Ik kwam erachter dat ik al mijn hele leven als een idioot bezig ben iemand te zijn die ik in wezen niet ben. Door alsmaar mezelf te willen verbeteren, te veranderen, de beste moeder te willen zijn, de beste in mijn vak, de leukste vriendin, me zo voor te doen dat iedereen mij aardig vind enz. enz. In wezen is dat alleen maar verzet. Verzet tegen de levensstroom zoals die stroomt.

 Ik zag in dat je als het ware achterover kunt leunen in die levensstroom, in aanvaarding voor dat wat ís. En dat geeft een diepe ontspanning, want de levensstroom willen veranderen kost alleen maar heel veel energie. Die aanvaarding, dat achterover leunen in die levensstroom is niet fatalistisch, zo van: zie je nou, dat overkomt míj nou altijd. Nee, dat achterover leunen is in verbinding. In verbinding met jezelf, in verbinding met de wereld rondom. En die verbinding met jezelf bevindt zich fysiologisch gezien in de onderbuik. Aandacht in dat gebied maakt dat je thuis bent in jezelf, in je kern. Verbinding met de wereld rondom ontstaat vanuit de borst. Maar die verbinding vanuit de borst kan pas werkelijk ontstaan als er verbinding is met jezelf, diep in de buik.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

************************************************************************************************************************************************

Reflectie:  Ademspieren.spieren

 

Spieren die actief betrokken zijn bij de volledige adem, zijn de buikspieren, de spieren in de flanken, het middenrif en de borstspieren. Als we de buikspieren actief intrekken bij de uitademing, zodat bij de inademing de spieren losgelaten kunnen worden en de buik uitzet, kunnen de buikorganen zakken en ontstaat er ruimte voor het middenrif om te zakken. Het middenrif is een koepelvormige spiermassa die de romp doormidden snijdt in een buik- en borstholte. Als het middenrif zakt ontstaat er ruimte aan de onderkant van de longen. Dus ruimte in de buik, geeft ruimte in de longen. En als je dan vervolgens de borstspieren actief inzet door de borst alle kanten uit te zetten, dan kunnen de longen optimaal gevuld worden tot in de longtoppen. De buikspieren zijn de basis voor een geslaagde volledige adembeweging. Maar deze worden beïnvloed door de spieren in de flanken. Als er in dit gebied helemaal geen bewegingsruimte is, heeft dat effect op de toegang tot de buik en op het wel of niet kunnen ontspannen en dus bewegen van het middenrif. Het middenrif is een belangrijke ademspier, het wordt ook wel het tweede hart genoemd.

De volledige adem is een oefening om al deze ademgebieden en spieren bewust te maken. Want uiteindelijk hoeven we geen adem te hálen; Het ademt in ons. Met in elk gebied : de adem in de buik, in de flanken, de borst en in de keel, zijn eigen kwaliteit.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

************************************************************************************************************************************************

 KIRTAN ZINGEN.

dancing_ganesha
Ik verheug mij jullie wederom uit te kunnen nodigen om samen met

Kelly Verbeek en Pieter Scheffe van Devi Shala Kirtans te Zingen op

                  vrijdag 31 maart van 19.00 – 21.00 uur .

 
Laten we het leven vieren!
Door samen Kirtans te zingen gaat onze levensenergie (prana) stromen.
Het ontspant en tegelijkertijd geeft het energie.
Het maakt blij, ontroert, neemt je mee op reis.
Het opent je hart. Het hart als zetel van het Zelf, van Liefde.
 
Wil je erbij zijn, laat het me weten via de mail:  info@yogabijsan.nl.
Locatie: Pluspunt Zandvoort, Flemingstraat 55 te Zandvoort.
Kosten: € 10.00.
 
Ik verheug mij op dit heerlijke samen-zijn en zang!
 
 
 ************************************************************************************************************
Oudere berichten »