Reflectie:  Hier en nuhier en nu

Open, liefdevolle aandacht, dat wat we zijn, vindt plaats in het hier en nu. Zodra we ons identificeren met onze ervaringen, vind dat plaats in het verleden, de herinnering. Als we ons bijvoorbeeld identificeren met stijfheid, door te zeggen, te denken: ik ben stijf, nemen we dat aan vanuit een herinnering van wat stijfheid is en geven het vanuit de herinnering continuïteit. Daarmee sluit je souplesse en al het andere uit, versluier je open, liefdevolle aandacht, dat wat je bent. Verlies je dat gevoel van éénheid, héélheid.

Om in het hier en nu te zijn hoeven we ‘simpelweg’ de aandacht bij de adem in het lichaam te brengen. Want het lichaam is hier en de adem is nu. Uit het hoofd, in het lichaam. In deze tijd van computers en mobiele telefonie een uitdaging. Patanjali schreef het al zo’n 200 jaar voor Christus in de Yoga Sutra”s: “En nu wordt yoga uiteengezet. Yoga is het wervelen stilleggen van de geest. Dan is het ziende thuis in zichzelf.”(sutra 1.1, 1.2, 1.3) Eén van de wervelingen van de geest is: herinnering. Telkens de aandacht laten rusten in het centrum van het lichaam (Hara) en bewust worden van de adem aldaar brengt ons telkens terug in het hier en nu. Zodat het ziende thuis komt in zichzelf, zodat we open, liefdevolle aandacht zijn, zodat we zijn.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

***********************************************************************************************************************************************

Reflectie:  Open, liefdevolle aandachtopen hart

Open, liefdevolle aandacht is dat wat we zijn: een aandacht/ bewustzijn waarin alles kan verschijnen. Een ruime, onbevangen en ontvankelijke aandacht. Waarin je niets uitsluit. Waarin je je niet identificeert met dat wat je gewaar wordt. Zonder je vast te klampen aan je voorkeur, zonder je af te keren van je afkeer.

Open aandacht is een ruime aandacht waarin je tegelijkertijd zwaarte als lichtheid kan ervaren. Tegelijkertijd prettig als onprettig, gespannen als ontspannen, verdichting als ruimte, stijfheid als souplesse kan ervaren. Dualiteit bestaat in die zin niet: zwaarte is nooit zonder lichtheid, stijfheid nooit zonder souplesse. Want hoe weet je dat je stijf bent als je souplesse niet kent? Hoe ken je zwaarte als je niet ook lichtheid kent? Dus als je aanneemt: ik ben stijf, ik kan dat niet, dan identificeer je je met stijfheid en sluit je souplesse uit. Dan verwijder je jezelf van dat wat je bent, namelijk: open, liefdevolle aandacht.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

***********************************************************************************************************************************************

 
zondag 12 februari : Kirtan zingenHanuman Sita Rama
 
 
      

Na de ongelofelijke verdieping en vreugde die het Kirtan Zingen ter ere van het 10-jarig bestaan van Yoga bij San bij ons te weeg heeft gebracht, is het idee ontstaan om Kelly Verbeek en Pieter Scheffe van Devi Shala nogmaals uit te nodigen om samen met ons Kirtans te komen zingen.
 
Zij komen op zondag 12 februari van 15.00 – 17.00 uur  met hun harmonium en liefdevolle klanken.
 

Kirtan is een onderdeel van Bhakti-Yoga, Yoga van devotie en overgave, de weg van het hart. Kirtan verbindt het uiterlijke zingen met de innerlijke stilte, waardoor je naar binnen keert voorbij het denken. Je komt dan in contact met het Ene, de Bron, het Onbenoembare. Kirtan zingen, het herhalen van eenvoudige mantra’s met elkaar, is een mooie en verdiepende ervaring. Ook als je denkt niet te kunnen zingen! De klanken van Kirtan hebben een trilling en al die trillingen te samen raken diepere lagen in onszelf aan. Er ontstaat een innerlijke ruimte waarin we thuis kunnen komen. Je wordt er helemaal blij van.  Kirtan zingen opent je hart.

Graag hoor ik een bevestiging van jouw komst via de mail of teken in op de lijst die in de praktijk hangt dan weet ik hoeveel plekjes ik kan klaar maken.Maar je kunt ook altijd op het laatste moment nog binnenlopen. Kosten: € 10,00.
 
Ik verheug mij op dit heerlijke samen-zang en zijn!
 
 

 *********************************************************************************************************************************

Oudere berichten »