Reflectie:   “dan is het ziende thuis in zichzelf” .zien-door-yoga-de-ogen-gaan-open-960x250
                                              sutra 1.3 uit Patañjali’s Yoga Sutra’s.

Patañjali schrijft:  “Yoga is het wervelen stilleggen van de geest”( sutra 1.2) “dan is het ziende thuis in zichzelf” (sutra 1.3)

Yoga is het stilleggen van de wervelingen van de geest. Want die wervelingen (die wilde aap) versluieren ons zicht. Onze aannames en overtuigingen, onze gehechtheden, onze projecties en doelen, onze irritaties en frustraties, onze angsten, boosheid, hebzucht en jaloezie versluieren ons. Als je de geest traint/kalmeert dan vallen de sluiers weg, dan kun je helder zien. Dan kunnen inzichten zich aan je tonen en kun je werkelijk tot uitdrukking komen.

Jogchum Dijkstra vertaald in Zien door Yoga sutra 1.3 als volgt: Wat gebeurt er als het wervelen is stilgelegd? Dan is het ziende thuis in zichzelf! Het ziende in de mens – misschien het meest boeiende en verrassende van wat yoga ons heeft te zeggen en te leren. Een voorstelling die wij in ons westerse denken niet of nauwelijks kennen. Er is iets in de mens dat in en achter al zijn doen en laten, al zijn waarnemingen en wensen, al zijn gevoelens en gedachten, aanwezig is als een onbewogen en stille toeschouwer. Het wervelen van de geest, hoe sterker hoe meer, verbergt of versluiert deze toeschouwer. Pas wanneer het wervelen is stilgelegd, kan de aandacht van je geest zich richten op het ziende in je, kan het thuiskomen in zichzelf. Dan pas kun je de kern van je mens-zijn ervaren.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

************************************************************************************************************************************************

Reflectie:   Stoppen; stoppen met hollen.Savasana

Onze geest is als een wilde aap in een huis, die maar door en doorgaat. Die wilde aap trainen betekent dat we moeten stoppen, stoppen met hollen. Als je ’s ochtends wakker wordt denk je aan het ontbijt, als je aan het ontbijt zit, zit je met je hoofd bij je werk, als je op je werk bent, zit je met je hoofd thuis, als je dan weer thuis bent zit je weer met je hoofd op het werk….en zo verder. We dienen daarmee te stoppen, zodat je aandachtig aanwezig kunt zijn in het hier en nu. Want anders is je leven voorbij, zonder dat je het ervaren hebt!

Dat aandachtig aanwezig zijn kennen we ook uit de mindfulness. Jon Kabat-Zinn heeft mindfulness naar het westen gebracht en één van zijn boeken heeft dan ook als titel: “Waar je ook gaat daar ben je”. Ik zou het nog sterker willen maken door te zeggen: waar je ook bent, daar ben je. Mijn zenmeester draait het zelfs om. Hij zegt in de zendo waar we in stilte zitten te mediteren: breng het lichaam daar waar de geest gaat.

En ben maar streng voor die wilde aap. Ik heb ’s nachts 3 of 4 keer een opvlieger waar ik wakker van wordt. Op zich niet zo erg ware het niet dat die wilde aap meteen weer te keer gaat, waardoor ik dan telkens een hele tijd wakker lig. Ik heb gemerkt als ik dan héél gedisciplineerd de adem tel, ik weer binnen een mum van tijd in slaap val. Maar echt streng, dus niet weer even krabben, even omdraaien, even ergens aan denken. Die wilde aap is net een klein kind die je de weg moet wijzen. Met discipline, geduld en liefde.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

************************************************************************************************************************************************

Reflectie:   “Yoga is het stilleggen van de wervelingen van de geest”

meditatiePatañjali schrijft in de Yoga Sutra’s allereerst :” en nu wordt yoga uiteengezet”, en vervolgens valt hij meteen met de deur in huis met wat yoga is, namelijk “Yoga is het stilleggen van de wervelingen van de geest”. De wervelingen van de geest is die maalstroom van gedachten en emoties die maar doorgaat. Net zoals een wilde aap in een huis. Die aap gaat maar door en door, je kunt hem niet opsluiten, want dan wordt hij nog wilder. Je kunt hem niet negeren, want dan trekt hij nog meer aandacht. Het enige wat je kunt doen is hem trainen. Zo ook de geest. Dat is wat we doen in yoga: Het trainen van de geest. De geest die een drie-eenheid vormt met het lichaam en de adem.

De adem is een geweldig hulpmiddel om de geest te kalmeren. Want als de adem kalm is, is de geest kalm. De adem laag in het lichaam, diep in de buik is een kalme adem. We merken dat als we veel in ons hoofd zitten, de adem hoog in het lichaam zit. Die adem is een korte, ondiepe, vaak onrustige adem. Door de aandacht laag in het lichaam te brengen, bijvoorbeeld door je voeten te verzorgen of te masseren, of door te wandelen in aandacht bij de aanraking van je voeten met de aarde, kan de adem diep in de buik komen. Of door je handen op de buik te leggen, wordt de aandacht naar dat gebied gebracht en kan de adem daar verschijnen. Op die manier komen we uit het hoofd en in het lichaam, met een kalme adem, een kalme geest.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

*******************************************************************************************************************************************

Oudere berichten »