Reflectie: Liefdeliefde

 
Beoefen yoga met liefde, geduld en discipline.
Liefde vormt een drie-eenheid met geduld en discipline, waarvan er altijd één voorop loopt.
Die drie-eenheid liefde-geduld-discipline begin je beter te begrijpen als je begrijpt wat liefde is.
 
Liefde is onvoorwaardelijk, liefde sluit niets uit.
 
Ga eens bij jezelf na wat je motivatie is om yoga te beoefenen? Wil je leniger worden, of rustiger, of wil je meer ontspannen, of wil je gelukkiger worden, of spiritueler, of wil je vaker dat gevoel van éénheid ervaren, verlicht worden? In ieder geval wil je iets worden. Dat betekent dat je een beeld van jezelf hebt gevormd: ik ben niet lenig genoeg, niet rustig genoeg, niet gelukkig, niet verlicht. Dat betekent dat je vergelijkt en een verwachting hebt, het betekent dat je uitsluit. Want iets worden is wat anders dan enkel zijn.
Liefdevol yoga beoefenen betekent dan waarnemen zoals je jezelf ervaart, op ieder moment.
Zonder te vergelijken, zonder oordeel, zonder verhaal; jezelf onvoorwaardelijk waarnemen.
 

 Voor de thuisbeoefening:  les 2 (aarding) oefening 8: janu sirs asana (hoofd-knie-houding) eerste deel

Ga zitten met de benen gestrekt naar voren en plaats dan de rechtervoet zo hoog mogelijk aan de binnenkant van het linkerbeen. Linkerknie is licht gebogen. De handen zijn losjes links en rechts van het linkerbeen. Adem uit. Inademend schep de handen voorlangs omhoog, onderste drie vingertoppen van beide handen tegen elkaar, uitademend buig voorover, het laatste stukje laat je de handen vallen en dan pas het hoofd naar beneden. Inademend schep de handen voorlangs omhoog, uitademend buig voorover, handen vallen, dan pas het hoofd. Inademend schep de handen voorlangs omhoog, uitademend buig voorover, de handen laten vallen, hoofd naar beneden en dan blijf je zo. Daar waar de handen te recht zijn gekomen, op die hoogte pak je het been beet. Gebruik de lichte trekkracht van de armen maar houdt je schouders laag. Let op dat je buik contact maakt met je bovenbeen, als dit niet zo is, buig je knie wat meer. Maak contact buik-bovenbeen. Inademend stuw je linker zitbeentje verder naar achteren, uitademend laat de rug langer en vlakker worden. Doe dit een aantal ademtochten lang. 

Afronding: Laat het been los maar blijf voorover. Til het hoofd en kijk naar de handen. Inademend schep de handen voorlangs omhoog, drie onderste vingertoppen tegen elkaar en uitademend open de armen zijwaarts. Leg beide benen neer en plaats de handen op de bovenbenen en voel na. Neem de tijd, laat het zich vertellen. Wissel van kant.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.
 
**********************************************************************************************

 

Reflectie:    Chi – punt en het water elementwater
 
Het chi-punt is een wat verborgen, vrouwelijk punt, dat vrij diep in het het bekken ligt, ter hoogte van het tweede chakra.
Chi betekent levensenergie. Het is verbonden met het water element.
Dit punt gaat over souplesse, het stromen, meestromen met  het leven, overgave, je voegen. Zoals water dat kan stromen: kan het niet linksom dan gaat het wel rechtsom.
Water vertegenwoordigt plezier en angst. Je kunt enorm plezier maken in water, maar je kan ook verdrinken in water en water kan duister en donker zijn. Je overgeven aan het leven zoals het stroomt betekent dan je angst durven ervaren, zodat er ruimte komt. Ruimte en vrijheid om plezier te beleven.
 
Voor de thuisbeoefening:  vipassana meditatie 

Intentie Neem je voor deze week elke dag te zitten. Ga zitten op een plek waar je niet gestoord kan worden. Kies een tijdstip waarop je de komende week elke dag kan zitten. Bepaal van te voren hoe lang je zit en zit die tijd dan elke dag.

Houding Neem bewust plaats. Zorg dat de rug recht is. Als dat nodig is, ga zitten op een meditatiekussentje, krukje of stoel. Plaats de handen in de Dyana Mudra (handen vormen een ovaal, gebaar van concentratie). De duimen ter hoogte van de navel. De wervelkolom lang naar de kruin, de oren boven de schouders, de kin licht in getrokken. De ogen geopend, laat de blik vallen op een plek dichtbij, zodat de ogen geloken zijn. De punt van de tong tegen de overgang van de boventanden met het gehemelte.

Aandacht Laat de aandacht rusten diep in de buik, het gebied onder de navel. Merk de adembeweging in dat gebied. Merk dat als je inademt de buik wat uitzet, wat rijst; merk dat als je uitademt de buik wat terugkomt, wat daalt. Benoem dat in jezelf: op de inademing in jezelf: rijzen, rijzen, rijzen…op de uitademing in jezelf: dalen, dalen, dalen… Dit is je ankerpunt waar je telkens naar terugkeert.

Alles wat langs komt is welkom. Benoem alles wat langskomt, bijvoorbeeld een herinnering, laat dat klinken in jezelf: herinnering, herinnering, herinnering… totdat het wegebt en je terug kan keren naar je ankerpunt. Of je wordt afgeleid door een geluid, of een ongemak, of een verlangen, wat dan ook. Benoem het in jezelf, totdat het wegebt en je terug kan keren naar je ankerpunt: het rijzen en dalen van de buik door de adem.

 Zo leer je de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn.

******************************************************************************************************************************* 

 

 
Oudere berichten »