Reflectie Ontvangenheelheid

De laatste les voor de zomer die jullie mogen ontvangen. En dat was ook mijn vraag de vorige keer: wat zouden jullie nog willen ontvangen? Welke oefening, thema, verdieping zouden jullie nog eens willen ontvangen? Ontvangen betekent open staan, ontvankelijk zijn voor dat wat er is. Zonder identificatie, zonder voorkeur of afkeer. Alleen maar ontvangen als een stille getuige. En niet alleen deze les ontvangen maar meer nog die ontmoeting met jezelf die je hebt in het beoefenen van yoga ontvangen. Er waren allerlei verzoeken en het opvallende was dat er hoofdzakelijk tweede chakra oefeningen werden gevraagd. Tweede chakra is het gebied van het heiligbeen met de uitstraling naar de liezen, de binnenkant benen en voetzolen. Tweede chakra is verbonden met het element water. Water dat stroomt, altijd in beweging is, kan het niet links om dan stroomt het rechts om. Dit is het gebied van flexibiliteit, van spelen, plezier, creativiteit, maar ook het gebied van angst.  De psoas, de spier die ons ineen doet krimpen bij angst loopt dwars door dit gebied heen. Angst verkrampt, zet vast. Als we dit gebied vrij gaan maken door heup- en liesopeners dan verwerven we niet alleen meer flexibiliteit maar is er ook minder angst, meer overgave aan het leven zoals het stroomt. Ook waren er verzoeken over het gebied van de nek, het gebied van vijfde chakra: onderste vijf nekwervels met de uitstraling naar voren toe, de keel. Dit is een spiegel van tweede chakra. In vijfde chakra gaat het om stilte, klank en leegte. Om loslaten en onthechten. Met werkelijk onthechten wordt bedoeld dat je niet langer geïdentificeerd bent met dat wat je voelt en ervaart. Werkelijk het leven ontvangen zoals het zich aandient zonder voorkeur of afkeer. Ik kan dan ook alleen maar zeggen: ontvang!

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

Reflectie Geworteld in ons centrumadempunt

De aandacht laten rusten in ons centrum, het gebied onder de navel, bij de adem aldaar brengt ons thuis in onszelf, laat ons geworteld zijn in onszelf. Als we goed geworteld zijn kunnen we vanuit ons centrum als het ware uitzoomen en onze sensaties, gedachten en emoties waarnemen als  “een stille getuige “, zoals Patañjali dat zo mooi verwoordt heeft in de Yoga Sutra’s. Niet langer geïdentificeerd met dat wat we voelen en ervaren, niet langer meegesleurd in onze voorkeur en afkeer voor dat wat we voelen en ervaren. Niet langer lijdend aan het leven. Telkens terugkeren met de aandacht bij de adem in de onderbuik, terugkeren bij onszelf om van daaruit het leven te ervaren. Dan komen we in die open aandacht die we zijn, waarin alles plaatsvindt. Maar dan moeten we wel de adem letterlijk kunnen voelen in de onderbuik. Inademend bolt de buik wat op en uitademend vlakt de buikwand af. Om die beweging te ondersteunen kunnen we bij de uitademing de navel nog wat verder naar binnen trekken, zodat op die manier de buik betrokken blijft bij de adembeweging en bovendien de uitademing verlengd.

Als we de buik betrekken bij de adem dan kan het middenrif optimaal uitslaan. Het middenrif is een koepelvormige spierplaat die onze romp doormidden snijdt. Het is de grootste ademspier die ervoor zorgt dat de longen, die zichzelf niet kunnen vullen, optimaal gevuld kunnen worden. Als we de buik loslaten zakken de buikorganen en geven ruimte aan het middenrif om actief te dalen om zo de longen te vullen, als de buikwand naar binnen komt veert het middenrif weer terug in de koepelvorm en duwt de longen leeg. Als de romp juist gestapeld is en de ribbenring en flanken gemobiliseerd, is het middenrif helemaal vrij. En dan kunnen we de aandacht steeds weer laten rusten in ons centrum bij de adem aldaar, zodat we geworteld in onszelf zijn en van daaruit ons niet langer vereenzelvigen met onze sensaties, gedachten en emoties. Dan zijn we vrij van het lijden aan dit leven.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.