Reflectie Zuiver handelennamaste 2

Zuiver handelen, ook een mooi thema om op te mediteren, is meer het gebied van 4e chakra. Zuiver handelen is niet stelen, en dat gaat niet alleen over materiële zaken maar ook over ideeën, grapjes of gedachten stelen. Maar meer fundamenteel is zuiver handelen belangeloos handelen. Iets doen (voor de ander) zonder enig belang. Zonder verwachtingen. Meestal zijn we aardig voor de ander, omdat we graag aardig gevonden willen worden. Of omdat we gezien, gehoord willen worden. Erkenning willen krijgen. Of omdat de ander dan iets voor jou doet. We handelen om iets gedaan te krijgen, om onze doelen te bereiken. Dit handelen is meer het gebied van 3de chakra. 3e chakra is het gebied van de lendenwervels met de uitstraling naar de flanken, de ellenbogen. De ellenbogen die iedereen opzij duwen, want hier kom ik. De ogen horen daarbij die ons focus geven, te samen met de knieën die ons recht op ons doel af laten gaan. 3e chakra gebied is het gebied waarin de mens zich heeft opgericht en er een ik-besef is ontstaan: ik en de rest van de wereld. Het ego, het ‘ik wil’. Belangeloos handelen betekent dan dat we het ego mogen overstijgen, de energie omhoog mogen brengen naar 4e chakra alwaar we enkel liefde en compassie zijn. Maar die overgang is lastig als het individu, het ego niet goed ontwikkelt is. En dat heeft weer te maken met de ontwikkeling in 1e chakra waar het gaat om overleven: veiligheid, voedsel en gezondheid. 1e chakra wordt ontwikkelt in onze eerste levensjaren, waarin geborgenheid en gedragenheid een goede basis leggen om later in de pubertijd ons ego op een gezonde manier te ontwikkelen. Een onderontwikkeld ego zal een leven lang om aandacht blijven vragen. Bovendien heeft het ego de neiging om zich te richten op de onderste chakra’s, op materie, het genieten van lekker eten, het consumeren enz.  Fysiek zien we vaak dat 3e chakra gebied, die ribbenring rondom het middenrif star en stijf is en de ribbendriehoek aan de voorzijde wat naar binnen getrokken is. Door dit gebied wakker te maken en te mobiliseren kan het een open borst ondersteunen. Kunnen we vanuit het hart chakra overstromen en zuiver handelen. Niet-doen in het doen.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.



Reflectie Vishudda Chakra; 5de ChakraVishuddha

De klank zuiver laten klinken in de yoga houding, in het dagelijkse leven zuiver spreken, wat authentiek en waarheidsgetrouw spreken betekent, is helemaal het gebied van Vishudda Chakra, 5de Chakra. Vishudda betekent zuivering. 5de Chakra is het gebied van de onderste 5 nekwervels met de uitstraling naar de keel, de stembanden en het gehoor. 5de Chakra gaat over klank, stilte en ruimte, een drie-eenheid waarbij de één niet zonder de ander kan bestaan. Dit Chakra is de verbinding tussen de onderste Chakra’s waarbij het lichaam en het individu een rol spelen, met de bovenste Chakra’s waarin de begrenzingen van ik, mijn en dijn wegvallen en waarin we één zijn met al, puur bewustzijn. Het is de verbinding van onze binnenwereld met de buitenwereld door de spraak. De verbinding van de buitenwereld met de binnenwereld door het gehoor. Zuiver spreken en zuiver luisteren. Bovendien is 5de  Chakra de poort van emoties, we hebben allemaal wel eens een brok in onze keel als emoties niet vrijelijk kunnen stromen. Of iets grijpt je naar de keel.

Als we naar de fysiologie kijken van 5de Chakra, dan zien we dat dit gebied vaak erg gespannen is. Om te beginnen zien we dat de bovenrug door onze leefstijl of leeftijd ronder en stroever wordt, waardoor het hoofd naar voren komt. Willen we dan rechtuit kijken dan zal het hoofd getild moeten worden door de nek, waarbij de nek hol trekt en onder enorme spanning komt te staan aangezien het hoofd gemiddeld zo’n 8 kilo weegt. Een korte, gespannen nek beklemt de keel, met daarin het strottenhoofd en de stembanden. Maar ook de kaken zijn vaak gespannen. De kaakspieren zijn de tweede sterkste spieren in het lichaam, omdat ze betrokken zijn bij het overleven. Als we bedreiging ervaren klemmen we vanzelf de kaken vanuit een reflex. Als we bewust de onderkaak gaan ontspannen, door bijvoorbeeld te gapen, dan ontspant niet alleen het hele 5de Chakra gebied, maar ook het bekken met daarin de bekkenbodem. De wortel van de tong ontspannen, de mondholte ruim en breed voelen, goed gapen, het levert ruimte op in het hele lichaam. Ruimte en openheid om zuiver onze klank te laten klinken.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

Reflectie Zuiver sprekenVishudda Chakra

We zijn de Niyama Sauca aan het beoefenen, wat zuiverheid betekent. Het zuiveren van de 5 lichamen, de 5 kosha’s. Om te beginnen het zuiveren van het fysieke lichaam en vervolgens het ademlichaam. Het ademlichaam kunnen we zuiveren door Pranayama, adembeheersing, bijvoorbeeld door een klank te laten klinken in de yogahoudingen. Maar je zult merken dat in iedere yogahouding de klank anders zal klinken en trillen. Niet alleen de fysieke houding heeft invloed op de klank en adem, maar ook de mentale houding. Als er een ik is die van alles wil, die wil dat de klank zuiver klinkt, of dat de klank lang aanhoudt, dan zal dat de klank juist onzuiver maken. Zolang er een ik is die vergelijkt, bijvoorbeeld met de buurvrouw of hoe het de vorige keer ging, of een ik die verwachtingen heeft, dan zal dat een vrije , zuivere klank, en dus een zuivere adem belemmeren. Hoe minder die ik zich ermee bemoeit, hoe meer we enkel Zijn. En vanuit dat Zijn ademen we zuiver en vrij. Dit zou je kunnen doortrekken naar het dagelijkse leven: het zuiver spreken. Een mooi thema om op te mediteren. Zuiver spreken is waarheidsgetrouw spreken, m.a.w. niet liegen. Geen kwaad spreken. Maar ook niet nodeloos babbelen. Ben je iemand die veel praat, altijd het laatste woord wilt hebben, het altijd beter weet, oefen dan luisteren. Zuiver luisteren, zonder meteen weer je eigen verhaal klaar te hebben. Ben je iemand die juist zijn stem nauwelijks laat klinken, terughoudend is, oefen dan spreken, vanuit het hart, en wat minder uit het hoofd. Spreken, klank laten klinken is het gebied van vijfde chakra: Vishudda Chakra wat letterlijk zuivering betekent. Het is het gebied van de onderste 5 nekwervels met de uitstraling naar de keel, de stembanden en het gehoor. Het gebied van onthechten. Onthechten van het ik, zodat we enkel Zijn, zuiver bewustzijn zijn.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.