Reflectie Tapah; het ontwikkelen van onderscheidingsvermogenaanvaarding

Patañjali geeft in de Yoga Sutra’s aanwijzingen hoe we onszelf kunnen bevrijden. Hij schrijft: oefen Samtosha, tevredenheid. Maar ook: oefen met Tapah, wat letterlijk hitte betekent en ook wel vertaald wordt met zelfdiscipline. Zelfdiscipline die niet verhardt en onderdrukt, maar juist verzacht en de ruimte geeft aan dat wat gaande is. Een discipline die van binnenuit komt, door dat innerlijke vuur dat brandt door ons verlangen naar geluk en vrijheid. Een discipline die ons onderscheidingsvermogen ontwikkelt zodat we helder kunnen zien hoe we gevangen zitten in ons doen en denken, door almaar het gemak na te jagen en het ongemak te vermijden. Op de yogamat, de discipline die we telkens weer opbrengen om te verstillen in de houding, niet alleen fysiek maar ook mentaal, om te voelen en ervaren wat er gaande is in het lichaam. Welke sensatie trekt de meeste aandacht en kunnen we daar verstilt en aandachtig bijblijven zonder daar op in te grijpen. Die sensatie niet onderdrukken door er onmiddellijk op te reageren maar er juist de ruimte aan geven door het te laten. Pas dan kunnen we gaan merken dat sensaties komen en gaan. Emoties komen en gaan, gedachten komen en gaan. Pas dan kunnen we merken dat we niet die sensaties, emoties en gedachten zijn. Maar dat we ons er telkens in mee laten sleuren, er ons mee identificeren en dat is precies wat ons bindt, wat ons gevangen houdt in onze conditioneringen. Oefen Tapah, laat het innerlijke vuur branden, zodat we helder gaan zien wat onze ware natuur is.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

Reflectie Tapahlotusbloem

Als we Samtosha beoefenen dan oefenen we tevredenheid. In vrede, in aanvaarding met dat wat ís. Of dat nu een gemak of een ongemak is, we aanvaarden dat wat gaande is. Maar voordat we kunnen aanvaarden zullen we allereerst bewust moeten zijn van dat wat gaande is. Dat betekent dat we zullen moeten vertragen en verstillen, zonder dat we onmiddellijk reageren of ingrijpen op dat wat gaande is.  In de yogabeoefening word yoga dan meditatie in beweging. Maar dat vereist discipline. En dat is precies de volgende aanwijzing die Patañjali ons geeft: beoefen Tapah. Tapah betekent letterlijk hitte. Laat het vuur branden van zelfdiscipline, zodat we heel wakker aanwezig kunnen zijn in dit lichaam en het gemak of ongemak op kunnen merken zonder er in mee gesleurd te worden. Maar als wij aan discipline denken dan denken we vaak aan verharding en onderdrukking. Dat is niet wat hier bedoeld wordt: met het toepassen van Tapah verzachte je juist en geef je de ruimte aan dat wat gaande is. Niet langer onderdruk je de sensaties in het lichaam maar laat je ze voltrekken. En zul je merken dat die sensaties (de gemakken en ongemakken) komen en gaan. Die zelfdiscipline komt van binnenuit. Het vuur dat brandt om gedisciplineerd te verstillen en erbij te blijven wordt aangewakkerd door ons innerlijke verlangen om gelukkig en vrij te zijn. Het is een innerlijke motivatie om helder te kunnen zien.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

Reflectie Neem plaats achter de watervalmeditatie-monnik

Patañjali geeft ons een aanwijzing in de Yoga Sutra’s om Samtosha, tevredenheid, te beoefenen. Samtosha is in vrede zijn, in aanvaarding zijn met dat wat is, zodat de geest tot rust komt en we helder kunnen zien dat we vast zitten in een diep ingesleten gewoontepatroon om het ongemak te vermijden en het gemak te behouden. En dat beoefenen van Samtosha doen we niet alleen op de yogamat, maar ook in het dagelijkse leven. En niet alleen vandaag, maar ons hele leven, Samtosha beoefenen is een levenswerk. Als we een yogahouding aannemen dan is er een ongemak: een rekking of strekking, druk of inspanning, er is altijd een ongemak. Als we nu heel wakker aanwezig blijven bij dat ongemak met een mentale houding van tevredenheid, van aanvaarding, dan komt er ruimte. Ruimte in de aandacht, je zoomt als het ware uit en verschijnt ook het gemak in de houding in die aandacht. Tegelijkertijd met het ongemak, het is er allebei, tegelijkertijd. En merk je dat het ongemak komt en gaat, het gemak komt en gaat. Je hebt als het ware plaats genomen achter de waterval. Die waterval van sensaties, verlangens, emoties en gedachten die komen en gaan. Door tevredenheid te oefenen neem je plaats áchter de waterval, laat je je er niet in meesleuren. We identificeren ons niet langer met onze sensaties in het lichaam, met onze verlangens en onze gedachten die daaruit voort komen. Die keuze hebben we en maken we door Samtosha te beoefenen.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.