Reflectie: De juiste houding voor een vrije adembeweging
Adem en houding hebben een directe invloed op elkaar. Bij de juiste, natuurlijke houding is de ademkolom in de romp vrij en kunnen we die verticale adembeweging ervaren diep in de onderbuik en bekkenbodem tot in de hele borst, de sleutelbeenderen en de keel. En tegelijkertijd die horizontale adembeweging vanuit de flanken tot in de ellebogen.
Maar wat is een juist ‘rechte’ houding? We hebben allemaal in ons leven aanwijzingen gekregen om recht te zitten of te staan: knieën van het slot, bekken kantelen, buik intrekken, borst er wat uit tillen, enz.enz. Allemaal aanwijzingen die we direct in de prullenbak kunnen gooien, want het zijn allemaal aanwijzingen waarbij we onze buitenliggende bewegingsspieren moeten aanspannen om tot een zogenaamde rechte houding te komen.
De sleutel tot een juiste houding is het meegaan met de zwaartekracht. In het zitten meegaan met de zwaartekracht en je laten zinken loodrecht op de zitbotjes en in het staan in het midden van de drie punten van onze beide voetzolen: het midden van het punt in de hak, de wortel van de grote teen en de wortel van de kleine teen. Het is een natuurwet dat als je mee gaat met die zwaartekracht richting de aarde er vanzelf een kracht omhoog ontstaat die zijn weg vind door ons skelet. Het skelet geeft ons lichaam vorm en structuur. Als het juist gestapeld is, is er doorgifte van die opwaartse kracht omhoog vanaf de voeten of zitbotjes tot in de kruin. Een moeiteloze oprichting die ondersteund wordt door de daarom heen liggende musculatuur: de dieper gelegen houdingsspieren rondom het skelet. Houdingsspieren zijn zo geëvolueerd dat ze de hele tijd actief kunnen zijn om de houding te ondersteunen zonder dat ze moe worden. Als het skelet niet goed gestapeld is door bijvoorbeeld een ronde bovenrug met het hoofd wat naar voren, dan zal het lichaam de hele tijd de bewegingsspieren moeten inzetten om overeind te kunnen blijven. Maar bewegingsspieren kun je tijdelijk inzetten met veel kracht, maar moeten dan herstellen. Dus als ze chronisch aangespannen zijn ontstaan er klachten, in dit geval in de rug, de schouders en de nek. Meegaan met de zwaartekracht, zodat er een juiste, natuurlijke houding ontstaat, geeft ruimte voor die verticale en horizontale adembeweging. Omgekeerd ook: Kun je die verticale en horizontale adembeweging ervaren dan weet je dat de ademkolom vrij is, de houding gedragen door het skelet en de houdingsspieren.
Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.
*********************************************************************************************************************************