Reflectie: Bhastrika
Bhastrika betekent letterlijk blaasbalg en is een krachtige pranayama (adembeheersing). De Bhastrika is een ademoefening waarbij de buikwand heen en weer slaat. Door met een stoot uit te ademen en de buikwand naar buiten te duwen bij de inademing, krijg je een krachtig heen en weer slaande beweging van de buikwand. De borst blijft helemaal stil. De adem zal ruisend klinken als het geluid van een blaasbalg. De Bhastrika heeft een reinigende werking op de darmen en brengt een enorme hoeveelheid zuurstof in het lichaam en hersenen. De Bhastrika verbindt de apana vayu, die aardende adem die ons thuis laat komen in onszelf, met de prana vayu, die vitaliserende adem die ons doet leven. Tegelijkertijd zijn de hersenen beter doorbloedt zodat de geest wakker en helder is. En dat is een mooie balans: goed geaard, in verbinding met onszelf, wat vaak ontspannend werkt, en tegelijkertijd vitaal en helder van geest. De Bhastrika wordt zittend uitgevoerd met een rechte rug en is een pranayama om te oefenen zonder haast, telkens niet langer dan één minuut en wordt afgerond met een diepe inademing tot in de borst, alwaar we de adem even bewaren, zodat de energie zich versterkt en verspreidt over het hele lichaam. Na de Bhastrika neem de tijd om na te voelen. Het serieus beoefenen van pranayama vraagt om een lege maag en schone darmen. Dus houd rekening met de tijd tussen de maaltijd en de yogabeoefening en eet bij voorkeur vegetarische voeding. De Bhastrika kan het beste onder begeleiding beoefent worden.
Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.
*********************************************************************************************************************************
Reflectie: De diepe buikadem
“Yoga is het stilleggen van de wervelingen van de geest, dan is het ziende thuis in zichzelf”. (sutra 1.2 en 1.3 uit Patanjali’s Yoga Sutra’s, vert. Jogchum Dijkstra).
De wervelingen van de geest stilleggen, de geest kalmeren zodat we helder kunnen zien: wie ben ik en wat heb ik te doen in dit leven. Een diepe buikadem is een middel om de geest te kalmeren. De adem in de buik kunnen ervaren is een kalme adem, is de adem kalm dan is de geest kalm. Een diepe buikadem (Apana Vayu) doet ons bovendien aarden, landen in onszelf. We ontwikkelen lichaamswijsheid. Uit het hoofd in de buik. Daar waar we verbinding maken met onszelf. En kunnen voelen en weten wat goed voor ons is en wat we van daaruit te doen hebben. Maar door onze leefstijl en door deze naar buitengerichte, in het hoofd zijnde maatschappij ademen we vaak alleen nog maar hoog in de borst. Zie je dat we iedere dag spanning opbouwen in onze rug. De onderrug zit op slot en de buik is te slap waardoor er disbalans is in de bekkenbodem. Dat kunnen we veranderen door op een onderrugrol te gaan liggen om de buitenliggende bewegingsspieren te ontspannen zodat we kracht ontwikkelen in de dieper gelegen houdingspieren en krijgen we een spanningsevenwichtige bekkenbodem. Er komt ruimte voor de adem diep in de onderbuik, de bekkenbodem en de onderrug. Ook in het staan is de plaatsing van de voeten en het bekken van groot belang voor een vrije adem diep in de buik. De voeten recht en op heupbreedte, de heupgewrichten boven de enkels. De tenen zijn dan zichtbaar. Na zo’n ‘aardende‘ les hoor ik mensen vaak zeggen dat ze zich loom voelen, ontspannen. Geaard. Er is geen noodzaak meer om zo te hollen. De aandacht is naar binnen gekeerd.
Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.
*********************************************************************************************************************************