Reflectie De adem en ons gevoelslevenadem dynamiek

Er is een wisselwerking tussen de adem en onze emotionele en mentale toestand. Bovendien is de adem ook een weerspiegeling van ons gevoelsleven. Is er spanning, stress, disbalans, angst of sprake van een bewegingsarme leefstijl dan verhindert dat de vrije stroom van de adem. Zodra de adem vrij kan stromen in het lichaam voelen we ons rustig, in ons centrum, in balans. Let eens op de adem, zoals die stroomt en laat hem je vertellen over je emotionele en mentale toestand op dat moment. En weet dan dat een geruisloze adem de meest functionele en vrije adem is. Ademen we hoorbaar en zwaar dan voelt het leven vaak aan als zwaar. Het geruisloos of hoorbaar ademen heeft te maken met het keel gebied, het vijfde chakra gebied. Het gebied van onthechten. Doen we erg ons best ( in de yogahouding, in ons leven) om gezien en gehoord te worden, geliefd te worden, dan brengt dat spanning te weeg in het keel gebied. We zijn dan ‘gehecht’ aan de idee dat we iets moeten doen om gehoord, gezien, geliefd te worden. We zijn ‘gehecht’ aan het concept dat we niet goed zijn zoals we zijn. Dan adem je zwaar omdat je los wilt laten (onthechten), ‘zucht’ je om spanning los te laten, maar dan zakt bij iedere zucht het lichaam verder ineen en wordt het zwaar. Misschien adem je hoorbaar zonder dat je dat zelf in de gaten hebt, uit een gewoonte ooit ontstaan. De kunst is om het waar te nemen, zonder in te grijpen.

Merk ook de wisselwerking tussen een regelmatige adem en een evenwichtig gevoelsleven. Tussen een diepe adem en een rustige geest. Merk dat een vloeiende adem, zonder vastzetten het leven vloeiend laat verlopen. Laat de adem je vertellen, zonder in te grijpen in die adem. (Zonder in te grijpen in het leven). Ontwikkel bewustzijn van de adem zonder iets te willen veranderen of verbeteren. Leer jezelf kennen.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

 ************************************************************************************************************************************************

ReflectieDe invloed van de adem op ons gemoed.vreugde in anahata chakra

Kan de adem vrij stromen in het lichaam dan heeft dat invloed op je emotionele en mentale toestand. Ieder gebied in het lichaam heeft zijn eigen psychologie: Kan de adem vrij stromen diep in de onderbuik, dan geeft dat een gevoel van vertrouwen. Heerst er onzekerheid, of zit je veel in het hoofd, te piekeren, verhalen te maken, te analyseren dan kun je lichamelijke oefeningen doen om het vertrouwen in het leven te versterken: vooroverbuigingen, spreidstanden, beenversterkers, buik- en bekkenbodemspieroefeningen, het verzorgen van de voeten en wandelen.

Kan de adem vrij stromen in de flanken, zodat de ribben verbreden en tegelijkertijd iets uit elkaar bewegen, dan geeft dat een gevoel van eigenheid. Een krachtig gevoel om te kunnen staan voor je zaak. Ben je snel en vaak boos, heb je een kort lontje, of cijfer je jezelf volkomen weg, ben je onzichtbaar, altijd in dienst van de ander dan kun je lichamelijke oefeningen doen om je eigenheid te versterken: torsies, alle variaties van de krijger en de zonnegroet.

Kan de adem vrij stromen in de borst zodat de borst alle kanten uitzet als een zespuntige ster, dan geeft dat een gevoel van vreugde. Liefde, verbinding met de ander. Ben je vaak somber, neerslachtig, eenzaam dan kun je borstopeners doen: achteroverbuigingen, liggen op de strip, schouder en armoefeningen, handhoudingen (mudra’s) en liefdevol aanraken.

Kan de adem vrij stromen in de keel, dan geeft dat een gevoel van stilte en ruimte. Ben je onrustig, praat je veel, praat je snel, praat je luid, spreek je voor je beurt, heb je altijd het laatste woord, val je de ander in de rede, dan kun je oefeningen doen zodat de stilte en leegte niet langer als bedreigend worden ervaren en je tot rust kan komen: nekoefeningen, liggen op de strip, schouderstand, aandachtig luisteren en meditatie.

Kan de adem vrij stromen in het hele lichaam dan geeft dat een gevoel van balans. Dan sta je evenwichtig in het leven.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

 ************************************************************************************************************************************************

ReflectieVertragen, verdragen, verstillenNamaste-de-Waarde-van-Dankbaarheid-en-Erkenning

Een reactie uit de les inspireerde mij. Iemand vertelde dat wat hij beoefent op zijn yogamat, dat vertragen, verdragen en verstillen in de houding, dat hij dat in zijn werk toepast. Dat als het vervelend of moeilijk wordt op zijn werk hij even vertraagt, verdraagt, verstild, zodat hij niet meteen vanuit gewoontepatronen of conditioneringen BAM reageert, maar door de verstilling de totaliteit kan ervaren en vanuit zijn ware essentie reageert. Het is niet zo dat het vervelende aspect van zijn werk dan verdwijnt maar er ontstaat een hele andere manier van omgaan met dat wat is. En dat is wat wij oefenen in de yoga: het vertragen, het verdragen en het verstillen, zodat we in een totaal beleving blijven, in ruime aandacht, in contact met onze ware aard. Wat we telkens doen in ons dagelijkse leven als we 2 stappen vooruit zetten is dat onze geest 5 stappen vooruit zet. In de beoefening is het juist de kunst om 1 stap terug te zetten zodat we helder kunnen zien. De geest kalmeren, verstillen en dat doen we o.a. met de adem.

In en uit door de neus geeft een hele gelijkmatige adem, een rustige geest. Het verwarmt en reinigt bovendien de adem en laat de adem langs beide hersenhelften en beide hoofdnadi’s stromen wat balans geeft. De ademoefening waarin we zo gelijkmatig mogelijk door een rondje van onze mond met een FFF-klank blazen activeert onze buikspieren, zodat we de adem in de buik kunnen ervaren. Een diepe buikadem kalmeert de geest. De uitademing is een natuurlijk loslaten, door die bewust te verlengen, te vertragen ontstaat een kalme geest. En zo zijn er vele manieren om de adem in te zetten als hulpmiddel om de geest te kalmeren, te verstillen. Zodat we ons niet laten meeslepen door onze ervaringen maar in de totaalervaring blijven, en van daaruit weten wat we te doen hebben.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

 ************************************************************************************************************************************************

Oudere berichten »