Reflectie: Chi punt
Het Chi punt is een adempunt. Het ligt op het kruispunt van 2 lijnen die dwars door het bekken lopen: de lijn die loopt vanaf het punt 2 vingerbreedtes boven het schaambeen naar achter naar het punt op het midden van het heiligbeen met de lijn die loopt vanaf het midden van de kuiltjes aan de zijkant links en rechts van het bekken. Het is een onduidelijk, verborgen en geheimzinnig punt, dat deint, dat beweegt als eb en vloed, als de cyclus, op het ritme van het leven. Het is een wat vrouwelijker punt. Zeker als je het vergelijkt met het diepste punt, dat midden op het perineum ligt, dat je letterlijk kan aanraken en kan aan- en ontspannen. Het diepste punt geeft verbinding met stabiliteit, meer 1e chakra gebied. Chi punt ligt in 2de chakra gebied: overgave, je voegen, het waterelement, het heeft een verbindende, creatieve, scheppende kracht.
Het bekken is enerzijds soepel en ontvankelijk, anderzijds sterk en dragend. De voorkant is zacht, de achterkant beschermend. Chi punt gaat over die voorkant, het ontvankelijk zijn, ontvankelijk voor je vrouwelijke kwaliteiten, of je nu man of vrouw bent.
Er zijn twee manieren van ademen in het chi punt: Inademend vanuit het chi punt het hele bekken vullen en uitademend terugkeren in het chi punt. Dit geeft een scheppende kracht. Andere manier is inademend door de neus langs de wervelkolom naar het chi punt , uitademend de adem in één keer om laten keren in het chi punt, langs de wervelkolom omhoog door de kruin. Dit geeft een spirituele kracht. In de seksuele ervaring kun je die scheppende kracht laag in het bekken transformeren in die spirituele energie omhoog, (het ontwaken van de slang Kundalini die omhoog cirkelt rondom de wervelkolom en alle chakra’s bewust maakt) om te komen tot Zelfrealisatie, verlichting.
Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.
************************************************************************************************************************************************
Reflectie: Tweede Chakra: souplesse en overgave.
Tweede chakra kent de drie krachten: genot-angst-fantasie, met het water element. Tweede chakra bevindt zich wat meer aan de voorkant van het bekken, het gebied waarin souplesse en beweeglijkheid, het stromen zoals water plaatsvindt. De achterkant van het bekken gaat meer over stabiliteit, de verbinding met de aarde, het eerste chakra gebied. Yoga gaat over balans. Balans in de verhouding souplesse-kracht. Is er te veel souplesse in het bekken, kun je bijvoorbeeld zo in een spagaat of split, dan is er vaak gebrek aan kracht. Andersom ook: is er veel kracht, dan is er gebrek aan souplesse, is er stijfheid. Stijfheid heeft zijn oorzaak in onze blauwdruk, onze genetica, maar heeft ook te maken met de verhouding overgave-beheersing. Kun je je moeilijk overgeven aan de stroom des levens (angst), wil je het leven ‘beheersen’, door tegen de stroom in te gaan of de stroom te verleggen, dan manifesteert zich dat in stijfheid in het bekken. Maar is er totale overgave aan het leven, in de trant van, ik kan er niets aan doen, het overkomt mij, dan is er gebrek aan kracht, aan bundeling, aan beheersing. De verhouding overgave en beheersing zie je ook terug in de seksualiteit: de man die beheersing van de vrouw zou kunnen leren, de vrouw die overgave van de man zou kunnen leren in de zin van dat de vrouw fluctuatie in vruchtbaarheid (cyclus) en fluctuatie in verlangen kent. Zij is beter in staat het verlangen te beheersen. Tweede chakra is een vrouwelijk chakra, met het beweeglijke, indirecte van water, eerste chakra is een mannelijk chakra, met het sterke, stabiele van aarde.
Werkorgaan van tweede chakra is het voortplantingsorgaan: overleven van de soort. Gevoelsorgaan de tong. Het proeven, het smaken, het genieten. Metaforisch dier is de krokodil: De krokodil is een angstaanjagend dier, de verpersoonlijking van angst. Hij leeft zowel op het land als in het water. Water heeft de aarde nodig, anders stroomt het weg. Souplesse heeft kracht nodig, overgave heeft beheersing nodig. Hij jaagt op een indirecte manier net zoals water, gaat het niet linksom dan wel rechtsom: hij grijpt zijn prooi en verdrinkt hem in het water door om zijn as te draaien. Dit vereist zowel kracht als souplesse. Hij jaagt bij schemering: noch dag, nog nacht. Dit vertegenwoordigt het dualisme, het verschil. In eerste chakra staat de moeder centraal, in tweede chakra komt opeens de vader in beeld: verschil in geslacht, er is een ander, dualisme. Krokodillen kunnen dagen paren: uiterste beheersing van seksualiteit, maar ook het genieten. Van krokodillen worden (helaas) potentieverhogende middelen gemaakt.
Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.
************************************************************************************************************************************************