Reflectie:  De 7 Chakra’s in een notendop.chakrajpg

Chakra is een wiel van energie die langs de wervelkolom ligt.

Eerste chakra ligt rondom de staartwervels (de stuit) met de uitstraling langs de achterkant van de benen en de hielen, richting de aarde. Dit chakra gaat over overleven: gezondheid, voedsel en veiligheid. Het element aarde hoort hierbij, het meest grofstoffelijke element.

Tweede chakra ligt rondom het heiligbeen (vergroeide wervels net boven de staartwervels), met de uitstraling naar de liezen, binnenkant benen en voetzolen. Dit gebied gaat over genot, fantasie en angst, over seksualiteit en creativiteit. Het element is water, water dat stroomt, kan het niet linksom dan gaat het rechtsom.

Derde chakra bevindt zich rondom de lendenwervels (tussen heiligbeen en borstwervels) met de uitstraling   door de flanken en recht naar voren. Het element is vuur: het vuur van de passie, van ik wil, van het ego. Het vuur dat transformeert.

Vierde chakra bevindt zich ter hoogte van de borstwervels met de uitstraling naar de borst, schouders, de armen en de handpalmen. Het gebied van onvoorwaardelijke liefde. Het element lucht hoort bij vierde chakra. Net zoals liefde ons verbindt, humor ons verbindt, verbind lucht ons.

Vijfde chakra bevindt zich rondom de onderste vijf nekwervels met de uitstraling naar de keel. Het gebied van klank, stilte en leegte. Van onthechten, de poort voor emoties. Het element akasha hoort bij vijfde chakra, het meest subtiele element. Akasha zou je kunnen vertalen als ether: de ether die geluidsgolven draagt.

Zesde chakra bevindt zich rondom de bovenste twee nekwervels, de draaier en atlas, met de uitstraling langs het achterhoofd en bovenkant van het hoofd naar het punt tussen de wenkbrauwen: het derde oog. Het gebied van intuïtie, helder kunnen zien, inzicht.

Zevende chakra bevindt zich in de kruin (gebied van de fontanel) met de uitstraling naar de kosmos. De verbinding met de kosmos. Zesde en zevende chakra zijn voorbij de elementen.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

************************************************************************************************************************************************