Reflectie:   Acceptatie.loslaten

Een van de paden van het 8-voudige pad van Patanjali is asana( houding). Hij schrijft hierover: “vast en aangenaam is de houding” “door ontspande inspanning en door één te worden met het eindeloze”( sutra 2.46 en 2.47 uit Zien door Yoga vert: Jogchum Dijkstra).

De uitdaging van de yoga houding is dat we telkens daar gaan waar onze grens ligt, daar waar het als het ware begint te schuren, net zoals het leven dat schuurt. Dus niet over onze grens heengaan, omdat we zo hard ons best doen, of niet ver genoeg, uit angst of andere redenen. Maar precies daar in dat grensgebied, waar het begint te schuren, want daar kunnen we een ontmoeting hebben met onszelf. Daar leer je jezelf kennen. Hoe ga je om met dat wat ons begrensd?

 We weten inmiddels dat we kunnen ontspannen in die inspanning, door liefdevol aanwezig te zijn in die inspanning. Zonder vastgrijpen, zonder afzetten. In feite is dat acceptatie voor dat wat ís. Acceptatie is je verwachtingen loslaten, het beeld van jezelf loslaten. En werkelijk zien en voelen dat wat is. In acceptatie leer je je begrenzingen kennen, je begrenzingen worden dan je ruimte, je mogelijkheden.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

************************************************************************************************************************************************

zaterdag 12 november : Kirtan zingen
 
 
     10 jaar Yoga bij San pipi

Yoga bij San bestaat 10 jaar en dat wil ik graag samen met jullie vieren.

Alle  yoga- en massageklanten van Yoga bij San zijn van harte uitgenodigd om zaterdag 12 november van 15.00 – 17.00 uur onder begeleiding van Kelly Verbeek en Pieter Scheffe van Devi Shala samen Kirtans te laten klinken bij Yoga bij San, Litslaan 3 te Santpoort-Zuid.

Kirtan is een onderdeel van Bhakti-Yoga, Yoga van devotie en overgave, de weg van het hart. Kirtan verbindt het uiterlijke zingen met de innerlijke stilte, waardoor je naar binnen keert voorbij het denken. Je komt dan in contact met het Ene, de Bron, het Onbenoembare. Kirtan zingen, het herhalen van eenvoudige mantra’s met elkaar, is een mooie en verdiepende ervaring. Ook als je denkt niet te kunnen zingen! De klanken van Kirtan hebben een trilling en al die trillingen te samen raken diepere lagen in onszelf aan. Er ontstaat een innerlijke ruimte waarin we thuis kunnen komen. Je wordt er helemaal blij van.  Kirtan zingen opent je hart.

Graag hoor ik een bevestiging van jouw komst via e-mail of teken in op de lijst die in de praktijk hangt. Deze bijzondere bijeenkomst wordt je aangeboden door YOGA BIJ SAN.

 Ik verheug mij het 10 jarig bestaan op deze wijze met jullie te vieren!

 *********************************************************************************************************************************

Reflectie:   Het 8-voudige pad van Patañjali.8-voudige-pad

“Yoga is het wervelen stilleggen van de geest, dan is het ziende thuis in zichzelf”. Maar hoe doe je dat dan? Patañjali beschrijft in de Yoga Sutra’s het 8-voudige pad, de 8-ledige yoga. Als je het eerste pad bewandelt, ga je vanzelf op het volgende pad en van daaruit weer het volgende en zo verder. Al deze paden, deze leden vormen samen één organisch geheel. Het is als een wiel met 8 spaken, die alle 8 tegelijkertijd en evenredig belangrijk zijn.

 Het eerste pad is Yama, wat tucht betekent. Leefregels of je gedrag naar buiten toe. Het tweede pad is Niyama, zelftucht. Leefregels, gedrag naar binnen toe, je omgaan met jezelf. Het derde pad is Asana, houding, de lichamelijke oefeningen. Het vierde pad Pranayama, adembeheersing, zodat prana (levensenergie) optimaal door je lichaam kan stromen. Het vijfde pad is Pratayahara, het terugtrekken van de zintuigen. De verbinding verbreken tussen je zintuigen en de voorwerpen waar ze op gericht zijn, zodat je de blik naar binnen kunt werpen, kunt voelen en ervaren van binnen. Het zesde pad is Dharana, concentratie, éénpuntige aandacht, en als je lang genoeg concentreert wordt dat vanzelf het zevende pad Dyana, dat meditatie betekent. Dan blijft de aandacht gericht maar ruimer, eromheen cirkelend, reflecterend. En als je dan vanuit meditatie één wordt met het voorwerp van meditatie dan betreedt je het achtste pad, namelijk Samadhi, éénzijn.

 Het is interessant om te weten dat er over asana, houding, maar 2 van de 195 sutra’s gaan. Dat geeft aan hoe belangrijk asana, de houdingen in het westen zijn geworden. Velen van ons denken dat de lichamelijke oefeningen, dat dát yoga is. Patañjali schrijft over asana:

vast en aangenaam is de houding” (2.46) “door ontspande inspanning en door één te worden met het eindeloze” (2.47).

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

************************************************************************************************************************************************