Reflectie:   van derde naar vierde chakra          third-chakraanahata

 

 Manipura Chakra of te wel derde chakra ligt in het gebied van de lendenwervels met de uitstraling naar de flanken en naar voren, de maagstreek en zonnevlecht. Dit is het gebied van het ego, met de voorkeur voor logica, analyse en structuur. Het gebied van IK WIL. In dit gebied heeft de mens zich opgericht en zich tegenover de natuur geplaatst.De ogen, knieën en ellebogen horen bij derde chakra: de ogen geven focus, de ellebogen duwen de ander opzij, de knieën brengen je daar waar je wezen wil.

Anahata Chakra of te wel vierde chakra ligt in het gebied van de borstwervels met de uitstraling naar de borst, met daarin het hart. Dit is het gebied van onvoorwaardelijke liefde, overgave voor de ander. Het overstijgen van het ik. Dat is heel wat anders dan het jezelf wegcijferen voor de ander. Als je jezelf wegcijfert, is er toch een belang: als ik nu heel lief voor jou ben, dan ben jij ook lief voor mij. Of: als ik nu heel goed voor je zorg, kan iedereen zien hoe goed ik ben. Dat is niet de liefde die hier bedoelt wordt. Onvoorwaardelijke liefde is belangeloos, is dat wat we in wezen zijn: onze innerlijke bron. De handen en tastzin horen bij vierde chakra: het liefdevol aanraken of aangeraakt worden. Als het ego gezond is en niet continue om aandacht vraagt is het mogelijk om de kracht en moed van derde chakra te gebruiken om het hart te openen en je over te geven aan je innerlijke bron, onvoorwaardelijke
liefde.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.
 
*************************************************************************************************

Reflectie:  Mahabandha en Pranauddiyana-bandha
 

Mahabandha geeft stevigheid aan het lichaam, maar wat wellicht nog belangrijker is: Mahabandha behoudt en gebruikt Prana. Prana betekent levensenergie. In andere tradities ook wel Ki of Chi genoemd. We ademen Prana in, we ademen Prana uit. Prana stroomt door de energiekanalen (nadi’s) en vult al onze cellen. Als Prana goed kan stromen door het lichaam voelen we ons gezond en in balans.

Mahabandha bestaat uit drie Bandha’s: Mula Bandha(bronslot) is de afsluiting aan de onderkant, waardoor we Prana behouden. Als de bekkenbodem slap is kunnen we Prana ‘lekken’ en verliezen we levensenergie. Uddiyana Bandha brengt Prana omhoog door de hoofd nadi die loopt vanaf de stuit tot aan de kruin: door de zogenaamde Sushumna Nadi. Jalandhara Bandha(keelslot) is de afsluiting aan de bovenkant, om aan die kant Prana te behouden. Bovendien brengt Uddiyana Bandha de energie van derde naar vierde chakra. De overgang van het ego, met de voorkeur voor logica, analyse en structuur naar het gebied van onvoorwaardelijke liefde, het overstijgen van het ik. Het begin van spiritualiteit.

 Beoefen Uddiyana Bandha met wijsheid: als je menstrueert is het nodig de energie naar beneden te laten gaan, dus geen Uddiyana Bandha. Als je koorts hebt wil je ook liever niet de energie naar de bovenste chakra’s brengen. Als je een volle maag hebt is de gelijkmakende energie aan het werk, dus dan ook geen Uddiyana Bandha.

 
Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.
 
*************************************************************************************
 

Reflectie:   MahabandhaMaha-Bandha

We hebben drie diafragma’s in ons lichaam, die ons lichaam stevigheid en behoud van prana(levensenergie) geven. De zogenaamde Mahabandha of Tribandha. Maha=groot, Tri = drie, Bandha=gebonden. Bandha wordt ook wel vertaald met afsluiting, slot of verband. Afsluiting in de zin van dat prana behouden en gebruikt kan worden in het lichaam. Verband in de zin van, zoals bij vakwerkhuizen de houten balken de constructie verband geven. Zo geven de bandha’s het lichaam verband. De bandha’s zijn een samenspel van asana’s (yogahoudingen) en pranayama (adembeheersing).

Het onderste diafragma, Mula Bandha is de begrenzing aan de onderkant van de buikholte. Mula Bandha is het aanspannen van het perineum. Mula betekent wortel. Mula Bandha = bronslot.

De middelste bandha, Uddiyana Bandha is de verbinding tussen buikholte en borstholte. Het heffen van het middenrif(de ribben). Ud=op, Uddiyana= opwaarts, Uddiyana Bandha =opwaarts vliegend slot.

Het bovenste diafragma, Jalandhara Bandha is de begrenzing aan de bovenkant van de borstholte. Het afsluiten van de keel (kin naar de borst). Jalandhara Bandha = kin- of keelslot.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.
 

 ************************************************************************************************