Reflectie:   klank-stilte-leegte     Thema-Klangmassage                                     
Ik wens jullie allen veel stilte en liefdevolle klanken in 2016!
 
De drie eenheid: klank-stilte-leegte. Klank kan niet zonder stilte, stilte niet zonder klank, beiden worden gedragen door de ruimte, de leegte. Deze drie-eenheid hoort bij 5de chakra. 5de chakra bevindt zich in de onderste 5 nekwervels, met de uitstraling naar de keel. Met als werk- en gevoelsorgaan de stembanden en het gehoor.
 
Als we de natuurlijke stilte in onszelf willen ervaren kunnen we dit o.a. doen door de nek te ontspannen. Dat is een mooi fysiologisch verschijnsel: is de nek lang, ontspannen, dan wordt het als vanzelf stil in ons. Maar ook in ons adempatroon ligt een natuurlijk meditatief moment besloten, een natuurlijke stilte. En wel in de pauze ná elke uitademing. Inademen is leven (onze eerste ademtocht is een inademing), uitademen is loslaten, sterven (onze laatste ademtocht een uitademing). De pauze, de leegte ná de uitademing is dan een moment van natuurlijke stilte. Of er een pauze is of helemaal geen pauze na de uitademing vertelt je over hoe je in het leven staat. De adem als spiegel van je welzijn. Hol je van het één naar het ander, dan is er geen moment stilte. Kun je de stilte in je dagelijkse bestaan toelaten, dan kun je de innerlijke en uiterlijke klanken werkelijk gaan horen.
 
In de feestelijke afsluiting dit yoga jaar hebben we ons kunnen koesteren in het klankschaalbad van Maaike Heijne den Bak.
Er is een hoop gebeurd, een hoop los getrild, een hoop opgeruimd.
Er is ruimte gemaakt voor nieuwe energie, voor een nieuw en vreugdevol jaar.
 
Voor de thuisbeoefening:

les 2 (aarding) oefening 11: ademoefening

 Kom liggen op de rug, de benen languit, de armen ontspannen langs het lichaam. Adem uit. Inademend breng de rechterknie naar de borst, sla de armen er om heen en uitademend trek de knie dichter naar de borst. Inademend wissel van been, linkerknie naar de borst, rechterbeen languit, uitademend trek de knie wat dieper naar de borst. Herhaal nog 2 maal beide kanten. Bij de volgende inademing breng beide knieën naar de borst, sla de armen erom heen, uitademend trek beide knieën naar de borst. Inademend geef ruimte door de knieën iets van je af te laten gaan, uitademend trek de knieën naar de borst. Herhaal nog eenmaal en blijf dan zo, met de knieën naar de borst, terwijl de adem kan stromen. Merk dat er aan de voorkant, de buik, wat minder ruimte is voor de adem, zodat je de adembeweging kan ervaren in de onderrug, de zijkanten van het bekken en de onderkant van het bekken. Blijf deze adem beweging in het hele bekken volgen.

Afronding: uitademend trek de knieën nog wat dichter naar de borst, inademend laat de knieën kalm los.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

 ************************************************************************************************

Reflectie:   klank-stilte-leegte  Thema-Klangmassage                                        
Ik wens jullie allen veel stilte en liefdevolle klanken in 2016!
 
De drie eenheid: klank-stilte-leegte.
Klank kan niet zonder stilte, stilte niet zonder klank, beiden worden gedragen door de ruimte, de leegte.
Deze drie-eenheid hoort bij 5de chakra.
 
5de chakra bevindt zich in de onderste 5 nekwervels, met de uitstraling naar de keel.
Met als werk- en gevoelsorgaan de stembanden en het gehoor. Als we de natuurlijke stilte in onszelf willen ervaren kunnen we dit o.a. doen door de nek te ontspannen.
Dat is een mooi fysiologisch verschijnsel: is de nek lang, ontspannen, dan wordt het als vanzelf stil in ons.
Maar ook in ons adempatroon ligt een natuurlijk meditatief moment besloten, een natuurlijke stilte. En wel in de pauze ná elke uitademing. Inademen is leven (onze eerste ademtocht is een inademing), uitademen is loslaten, sterven (onze laatste ademtocht een uitademing). De pauze, de leegte ná de uitademing is dan een moment van natuurlijke stilte. Of er een pauze is of helemaal geen pauze na de uitademing vertelt je over hoe je in het leven staat. De adem als spiegel van je welzijn. Hol je van het één naar het ander, dan is er geen moment stilte. Kun je de stilte in je dagelijkse bestaan toelaten, dan kun je de innerlijke en uiterlijke klanken werkelijk gaan horen.
 
In de feestelijke afsluiting dit yoga jaar hebben we ons kunnen koesteren in het klankschaalbad van Maaike Heijne den Bak.
Er is een hoop gebeurd, een hoop los getrild, een hoop opgeruimd.
Er is ruimte gemaakt voor nieuwe energie, voor een nieuw en vreugdevol jaar.

 

 Voor de thuisbeoefening:

les 2 (aarding) oefening 11: ademoefening
(Dit is oefening 11 waarvan je elke week één oefening aangeboden krijgt; deze reeks groeit uit tot een volledige les.)

Kom liggen op de rug, de benen languit, de armen ontspannen langs het lichaam.
Adem uit. Inademend breng de rechterknie naar de borst, sla de armen er om heen en uitademend trek de knie dichter naar de borst.
Inademend wissel van been, linkerknie naar de borst, rechterbeen languit, uitademend trek de knie wat dieper naar de borst.
Herhaal nog 2 maal beide kanten.  Bij de volgende inademing breng beide knieën naar de borst, sla de armen erom heen, uitademend trek beide knieën naar de borst. Inademend geef ruimte door de knieën iets van je af te laten gaan, uitademend trek de knieën naar de borst. Herhaal nog eenmaal en blijf dan zo, met de knieën naar de borst, terwijl de adem kan stromen.
Merk dat er aan de voorkant, de buik, wat minder ruimte is voor de adem, zodat je de adembeweging kan ervaren in de onderrug, de zijkanten van het bekken en de onderkant van het bekken. Blijf deze adem beweging in het hele bekken volgen.
Afronding: uitademend trek de knieën nog wat dichter naar de borst, inademend laat de knieën kalm los.

 Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

***********************************************************************************************************************************

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reflectie:   de relatie voeten- adembabyvoeten
 
De adem is een spiegel van je welzijn.
Een diepe buikadem is een kalme adem; is de adem kalm dan is de geest kalm. Maar dan moet er wel ruimte zijn in de buik voor de adem. Daar waar je ontspant is ruimte.
Of omgekeerd, daar waar spanning is kan de adem niet komen. En dat begint al bij de basis: namelijk de plaatsing van je voeten en tenen.
 
Vaak zie je dat door schoenen die taps toelopen, de tenen wat naar binnen gegroeid zijn, op of tegen elkaar.
Dat brengt compensatie bewegingen met zich mee bij het lopen want we missen dan de gespreide afzet van de tenen.
De neiging is dan om de voeten wat open te draaien. Maar met wat geopende voeten lopen, vereist opnieuw een compensatie in de knieën en heupen, om toch rechtdoor te gaan. Door op hakken te lopen verkorten we de hemstrings, dat brengt opnieuw spanning in de kuiten en bovenbenen, die doorwerkt tot in het bekkengebied.
Al deze ‘afwijkingen’ hebben effect op de ruimte in onze buik en bekken. Ruimte die we nodig hebben voor de adem.
 
Het is dus van groot belang om de tenen te kunnen spreiden (bv. door happy feet socks, of veel lopen op blote voeten)
de voeten recht te plaatsen (buitenrand voet evenwijdig aan de rand yogamat)
en heupbreedte te plaatsen, 
de benen zacht gestrekt, het bekken wat naar achteren, zodat het gewicht op de hielen staat (doorgifte van beweging),
dan kunnen de bovenbenen ontspannen. (mogelijkheid tot het op en neer bewegen van de knieschijf).
Dan komt er ruimte in de buik en het bekken; ruimte voor de adem.
 
Voor de thuisbeoefening:  les 2 (aarding) oefening 10: opwaartse hond

 Je ligt op de buik met de handen voor je op elkaar, het voorhoofd op de handen. Aandacht in je hara-punt. Adem je hara-punt in de aarde, zonder de bilspieren aan te spannen. Duw dan je hara-punt in de aarde, zonder de bilspieren aan te spannen. Dan voel je een soort binnenband in de onderbuik, onderrug en onderkant van het bekken. Dat is je inner chore, die heb je daarmee geactiveerd. Hou je inner chore actief terwijl je de armen langs het lichaam brengt, de handpalmen geopend naar boven, het voorhoofd op de grond. Blijf je hara-punt in de aarde drukken en ademen, je inner chore actief, de bilspieren zacht. Adem dan ruim vanuit de buik, tot in de borst, dan komt vanzelf het hoofd omhoog en duw de handpalmen omhoog. De kin is licht in getrokken, inner chore actief, de bilspieren zacht, de adem kan stromen. Afronding: inademend kom nog iets hoger met de borst, het hoofd, uitademend kom je kalm terug. Leg de handen op elkaar voor je neer, je voorhoofd erop en voel na. Herhaal twee maal.

Vind je deze reflectie mooi of interessant, of op een andere manier waardevol?
Meld je dan aan bij reflectie@yogabijsan.nl dan ontvang je de reflectie elke week in je mailbox.

************************************************************************************************************

Oudere berichten »